latinica  ћирилица
08/08/2017 |  18:59 ⇒ 19:17 | Autor: RTRS

Bogat program na Dan manastira na Ravnoj Romaniji

Dvadesete "Gospojinske večeri kulture" na Sokocu i obilježavanje Dana manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji okupiće kroz duhovne, kulturno-umjetničke i gastronomske sadržaje brojne učesnike iz nekoliko gradova zemalja u okruženju.
Manastir Sokolica Ravna Romanija - Foto: Wikipedia
Manastir Sokolica Ravna RomanijaFoto: Wikipedia

Ova tradicionalna manifestacija zvanično će početi u četvrtak, 10. avgusta koncertom "Tropiko benda" od 20.00 časova u porti manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Sveta liturgija u manastiru biće služena u petak, 11. avgusta od 8.30 časova, a Svečana akademija u čast Dana hrama, počeće u 12.00 časova, besjedom sveštenika i obraćanjem načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice.

Direktor Ustanove za kulturu "Pero Kosorić" Sokolac Irena Šućur rekla je Srni da u kulturno-duhovnom program učestvuju pjesnici, izvorne pjevačke etno- grupe, članovi dramsko-recitatorske sekcije Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" i kulturno-umjetnička društva iz više gradova.

"Gospojinske večeri kulture poprimaju međunarodni karakter s obzirom da okupljaju veliki broj učesnika iz zemalja u okruženju", istakla je Šućurova.

Ona je napomenula da na ovoj manifestaciji godinama organizuju degustaciju tradicionalnih jela romanijsko-glasinačke kuhinje i izlažu predmete ručne radinosti.

"Posebnu pažnju posjetilaca privlače učesnici manifestacije `Kupusijada` iz Mrčajevaca, koji već dvije decenije pripremaju svadbarski kupus za goste na Ravnoj Romaniji", navela je Šućurova.

U okviru programa Gospojinskih večeri kulture i obilježavanja Dana manastira na Ravnoj Romaniji, biće održan i "Dan romanijskog meda i ljekobilja" u porti ovog hrama.

Na manifestaciji će učestvovati nekoliko udruženja koja se bave očuvanjem etno-tradicije - iz Brčkog, Doboja, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Novog Sarajeva, Isočnog Starog Grada, Istočne Ilidže, Olova i domaćina Sokoca.

Pokrovitelji jubilarnih "Gospojinskih večeri kulture" su opština Sokolac i Grad Istočno Sarajevo, a organizator sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić".

Crkva Svetog velikomučenika Georgija osveštana je 2002. godine, a 2005. proglašena manastirom u narodu poznatom kao "Romanijska Sokolica".

Na unutrašnjim zidovima hrama upisano je 4.000 imena boraca sarajevsko-romanijske regije, koji su poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: Srna