latinica  ћирилица
10/08/2017 |  15:50 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Bileća: Seminar o natalitetnoj politici (VIDEO)

U Bileći je u okviru "Lipa festa" organizovan seminar o temi pronatalitetne politike u ovoj lokalnoj zajednici.
Bileća - Foto: RTRS
BilećaFoto: RTRS

Ocijenjeno je da je ključni faktor koji doprinosi izuzetno niskoj stopi nataliteta loša ekonomska situacija.

Јoš 2000. godine u Bileći je stopa nataliteta bila oko 11 odsto , da bi svega šest godina kasnije iznosila svega 5,7%. Novih preciznih podataka nema, ali su, prema procjenama, ove brojke sada još niže.

- Opština Bileća nema zvanični dokument o natalitetnoj politici, ali ima skupštinske odluke o novčanim naknadama za treće i četvrto dijete, te za bračne parove, istakla je Milijana Mitrušić, predstavnica opštine Bileća. 

To nije dovoljno, kažu u Udruženju "Kulturni centar". Smatraju da se može učiniti više , posebno kada je riječ o novčanim davanjima za novorođenu djecu.

- Sada te naknade dobijaju treće i četvrto dijete, zašto ne i prvo i drugo, i da to traje 12 mjeseci, istakao je Nebojša Rogan, predjednik udruženja "Kulturni centar" Bileća.

Neke lokalne zajednice u Hercegovini značajno pomažu i parove koji se bore sa sterilitetom , ne bi li dobili potomstvo. Među njima su i Bileća i Nevesinje, a grad Trebinje odnedavo finasira treću proceduru vještačke oplodnje za parove koji nisu uspjeli u prva dva pokušaja.

Ipak, teška ekonomska situacija i stagnacija ili nepostojanje privrednog razvoja u malim sredinama poput Bileće, kao i značajan odliv mladih otežavaju sve pokušaje da se nešto na demografskoj slici ovog dijela Hercegovine promijeni na bolje, zaključeno je na seminaru.