latinica  ћирилица
11/08/2017 |  08:50 | Autor: RTRS

Dačić: Povećati srpsko prisustvo u regionu Azije i Afrike

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić najavio je da će u narednom periodu biti razmatrana reforma diplomatsko-konzularne mreže Srbije da bi se pojačalo njeno prisustvo u nekim važnim regionima, poput Azije i Afrike.
Ivica Dačić - Foto: SRNA
Ivica DačićFoto: SRNA

On je naveo da u tim regionima jača građevinska industrija, što je velika šansa za Srbiju.

Dačić je rekao za "Večernje novosti" da je potrebno i da se redukuju troškovi mreže smanjenjem broja ambasada Srbije u drugim regionima.

List piše da bi, u okviru reforme, mogle da budu otvorene ambasade u Gani i Palestini, kao i konzulat u Los Anđelesu, jer u tom dijelu SAD raste broj srpskih državljana.

S druge strane, navodi se u tekstu, nije isključeno da budu zatvoreni neki od konzulata u regionu, kojih trenutno ima pet, pa bi tako "ključ u bravu" mogao da bude stavljen u konzulate Srbije u Mostaru, Herceg Novom i Rijeci. Biće razmotreno da li Srbija treba da zadrži čak pet konzulata u Njemačkoj.

"Katanac" bi mogao da bude stavljen i na predstavništva Srbije u Siriji, Libiji, Iraku i Tunisu zbog nebezbjedne situacije, a postoji prijedlog da se u skandinavskim zemljama instalira jedna ambasada koja bi pokrivala Dansku, Švedsku i Norvešku, a moguće i Finsku.

Biće izvršena i analiza diplomatskog prisustva Srbije u Latinskoj Americi.

List navodi da će najvažniji kriterijumi biti brojnost srpske dijaspore u drugim državama i privredni potencijali novih tržišta.

Srbija trenutno ima 69 ambasada i 23 konzulata.

Izvor: SRNA