latinica  ћирилица
11/08/2017 |  14:56 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Dodijeljena odlikovanja za 28 poginulih boraca iz Sarajevsko-romanijske regije

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić uručio je danas u porti Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, kod Sokoca, odlikovanja porodicama 28 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz Sarajevsko-romanijske regije koje je predsjednik Srpske Milorad Dodik odlikovao "Medaljom zasluga za narod".
Savčić uručio odlikovanja porodicama poginulih - Foto: SRNA
Savčić uručio odlikovanja porodicama poginulihFoto: SRNA

Odlikovanja, koja su posthumno dodijeljena povodom Vidovdana - krsne slave Vojske Republike Srpske na inicijativu Boračke organizacije Srpske, danas su uručena porodicama sa Sokoca, iz Istočne Ilidže, Istočnog Novog Sarajeva i Pala.

Savčić je na svečanosti obilježavanja Dana manastira Svetog Georgija naglasio da od Romanije nema boljeg, ni svetijeg mjesta za pominjanje poginulih srpskih boraca.

On je podsjetio da sveštenici i vladike Srpske pravoslavne crkve često ističu da nema veće žrtve od one koju čovjek daje za slobodu svog naroda.

- Mi smo u proteklom ratu bili primorani da se borimo i da slobodu i Republiku Srpsku platimo ogromnim brojem života. Doduše, neuoporedivo manje nego što je to bilo kroz istoriju, ali, ipak, ogromnim brojem života - ocijenio je Savčić, obraćajući se okupljenim građanima, predstavnicima političkog života Grada Istočno Sarajevo i gostima.

Govoreći o oštrim reagovanjima na pominjanje da je Republika Srpska država, predsjednik BORS-a je naglasio da srpskom narodu ne mogu zabraniti da bar sanja o svojoj državi, te da će se, onom ko vjeruje u svoje snove, oni kad-tad ostvariti.

Savčić je izjavio da nikada nije rekao da su borci stvaraoci Srpske, ali je, ponovio da su vojska i policija najzaslužniji za stvaranje Republike.

- Zato moramo biti na prvom mjestu kada je u pitanju briga o borcima, pogotovo o porodicama poginulih i ratnim vojnim invalidima, ali i o oko 20.000 naših nezaposlenih demobilisanih boraca - rekao je predsjednik BORS-a.

On je napomenuo da 3.486 boraca koji su navršili 65 godina života, a imaju 15 godina staža, odnosno imaju takozvani uvećani staž, ali nemaju penzije.

Savčić je uvjeren da će u Boračkoj organizaciji Srpske biti realizovana inicijativa da se tim demobilisanim borcima obezbijede bar minimalne penzije.

On je pozvao sve u Republici Srpskoj da imaju više poštovanja prema porodicama poginulih.

- Ne kažem da poštovanja nema, ali sam svjedok da ga nema uvijek i nema ga dovoljno - ocijenio je predsjednik BORS-a.

Savčić je zahvalio načelniku opštine Sokolac Milovanu Bjelici i ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šaroviću koji su doprinijeli da bude izgrađen jedan ovakav spomenik u znak sjećanja na poginule borce, oko koga će se okupljati građani i potomci ovim i svim drugim povodima.

Zora Zeković je došla iz Beograda, gdje sada živi, da u ime porodice primi "Medalju zasluga za narod" za brata Zorana Šućura, poginulog borca Vojske Republike Srpske na ratištu u Nedžarićima.

- Mnogo mi znači ovo priznanje i trebalo bi da ga dobije svaki borac koji je preživio ratne strahote. Hvala Boračkoj organizaciji Srpske, predsjedniku Dodiku i svima koji brinu o porodicama poginulih boraca, jer svi mi volimo našu Republiku Srpsku i živimo za nju - rekla je Zekovićeva.

Ona je istakla da je duga i teška ratna priča njene porodice i muža Miodraga koji su ratne godine proveli u Nedžarićima, na samoj lini razdvajanja dvije zaraćene strane.

Јedanaesti avgust obilježava se kao Dan Manastira na Ravnoj Romaniji u čijoj crkvi se nalazi spomen-ploča sa ispisanim imenima 3.700 boraca Sarajevsko-romanijske regije koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Izvor: SRNA