latinica  ћирилица
14/08/2017 |  09:20 | Autor: RTRS

Rusija: Amerikanci treba da napuste Avganistan

Vojni kontingent SAD trebalo bi da napusti Avganistan, jer je kampanja Vašingtona bila neuspješna, smatra specijalni predstavnik predsjednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.

- Moskva nikada nije požurivala povlačenje američkih trupa iz Avganistana, ali pošto američka vojska zaista ništa ne može da uradi, neka ode iz Avganistana. Američka kampanja u Avganistanu nije uspjela. Avganistan bi mogao da postane svjetski inkubator međunarodnog terorizma. U stvari, on je već djelimično takav - rekao je Kabulov za list Izvestija.

Kabulov je takođe naglasio da se Rusija protivi mogućoj zamjeni redovne američke vojske plaćenicima u Avganistanu.

- SAD su očajne i plan da se profesionalna vojska zamijeni plaćenicima je glupost. To ničemu dobrom neće doprinijeti: plaćenici će jednostavno pobjeći - dodao je Kabulov.

- Sve ovo veoma liči na kolonijalnu politiku. Erik Prins već je predložio da se obnovi Istočnoindijska kompanija. Evo i Amerikanci su otkrili: Avganistan je za njih samo kolonija - istakao je Kabulov.

Prema predloženom planu, 5.500 privatnih preduzetnika, uglavnom bivših komandosa, savjetovaće borbene trupe širom Avganistana. Plan takođe predviđa privatnu vazdušnu flotu od 90 aviona.

Ranije je američki list USA tudej, pozivajući se na osnivača jedne od najvećih svjetskih vojnih kompanija Blekvoter, Erika Prinsa, saopštio da Bijela kuća aktivno razmatra pitanje predavanja privatnim vojnim kompanijama obezbjeđivanje obuke i podrške vojnicima u Avganistanu.

U Avganistanu ima oko 13 hiljada vojnika međunarodne koalicije, uključujući i 8.400 američkih vojnika i oficira.

Vlasti u Kabulu su u novembru 2015. držale pod punom kontrolom 72 odsto teritorije zemlje, a do novembra 2016. ova cifra je pala na 57 odsto.

Izvor: Sputnjik