latinica  ћирилица
14/08/2017 |  16:19 | Autor: RTRS

Pavlović: Okrugli stolovi o ulaganju dijaspore u Srebrenicu doživjeli fijasko

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović ocijenio je da su dva pokušaja organizovanja okruglih stolova o ulaganjima predstavnika dijaspore u ovu opštinu doživjela fijasko jer prethodne opštinske vlasti nisu imale nikakvu strategiju i plan koji bi predočili potencijalnim investitorima iz inostranstva.
Radomir Pavlović - Foto: SRNA
Radomir PavlovićFoto: SRNA

"Do toga je došlo jer poslijeratna politika u Srebrenici nije obezbijedila zdravu političku klimu za ulaganja investitora za koje su ranija opštinska vlast i UNDP namjeravali organizovati novu donatorsko-razvojnu konferenciju naredne jeseni", ističe Pavlović.

On smatra da su dosadašnji bošnjački načelnici ovu opštinu prikazivali samo kao "žrtvu nesposobnu da se bori za sebe, tražeći samo donacije za narod".

"Donacije su zloupotrebljavali za lične interese, što su biznismeni iz dijaspore, a posebno oni porijeklom iz Srebrenice, na vrijeme uvidjeli i nisu željeli sa njima da sarađuju i investiraju", kaže Pavlović.

On napominje da dokumentarni film Federalne televizije o utrošku 500.000 evra namijenjenih stanovništvu ove opštine najbolje svjedoči o zloupotrebama koje su vršene manipulacijama Srebrenicom.

Pavlović smatra da je dosadašnja politika u Srebrenici izgubila podršku donatora, dok investitore nikada nije ni privukla.

"Politika novog opštinskog načelnika Mladena Grujičića je otvorena za sve i on sarađuje sa svima jer želi da stvori bolje uslove za sve stanovnike - i Srbe i Bošnjake, bez jednostranosti i diskriminacije bilo kog naroda", rekao je Pavlović.

On kaže da Grujičić svakodnevno boravi na terenu, obilazeći i srpska i bošnjačka sela, gdje razgovara sa mještanima o potrebama tih sredina i kako da ih riješe zajednički.

Kao aktuelni potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica, Pavlović kaže da podržava inicijativu Grujičića o formiranju tima stručnjaka za izradu projekata za konkurisanje za sredstva iz evropskih i međunarodnih fondova, čime će Srebrenica biti predstavljena kao sredina koja brine od budućnosti za razliku od dosadašnje slike koja je samo podsjećala na tužnu prošlost.

Pavlović je ocijenio da medijski nastupi i stavovi, kritike i ocjene koje na društvenim mrežama iznosi bivši načelnik ove opštine Ćamil Duraković odraz njegove frustriranosti izbornim porazom i pokušaj da ne bude zaboravljen do kandidovanja za sljedeće opšte izbore naredne godine.

"Durakoviću više niko ne vjeruje i ne posvećuje pažnju, a njegovo lažno moralisanje svima je dobro poznato, pa to više niko ne smatra nekim ozbiljnim, dobronamjernim i odgovornim stavovima", poručuje Pavlović.

On kaže da deklaracija o međusobnoj toleranciji koju je Duraković poslao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću govori o njegovoj uobraženosti i nekoj vrsti političke prepotentnosti, a riječ je o nemoralnom činu i pokušaju da po svaku cijenu bude prisutan u javnosti zbog priprema za kandidovanje za narednim izborima.

"To je još jedno Durakovićevo licemjerstvo i govori o njegovim moralnim osobinama. Nakon pokušaja atentata na Vučića u Potočarima u julu 2015. godine, za koji niko nije odgovarao, a organizator skupa bio je Duraković, on Vučiću šalje ciničnu deklaraciju o toleranciji, što je idiotizam", smatra Pavlović.

On navodi da ovaj Durakovićev prijedlog znači da Srbi treba i dalje sve da trpe i da tolerišu Bošnjake koji ih dijele i terorišu, uskraćujući im neka prava, dijeleći ih na one sa desne i lijeve strane Drine, dovodeći u sumnju njihov identitet i nazivajući ih genocidnim i sličnim omalovažavajućim i uvredljivim izrazima, što je, kako je ocijenio, nedopustivo.

"Duraković je tužna i ružna prošlost Srebrenice kojoj se više ne treba vraćati", poručio je Pavlović.

Izvor: SRNA