latinica  ћирилица
14/08/2017 |  16:33 ⇒ 15/08/2017 | 09:25 | Autor: RTRS

Nova afera u OS BiH- na tenderu za remont helikoptera izabrana firma bez sertifikata (VIDEO)

Dok je slučaj klirinški dug, barem što se ruske strane tiče, završen, u odnosima sa Rusijom novi problem. Ruska Federalna služba za vojno-tehničku saradnju uputila je vlastima u Sarajevu pismo upozorenja, u kojem navode da je Ministarstvo odbrane BiH za remont helikoptera, umjesto njihove, izabralo litvansku kompaniju bez sertifikata. Njihovo pismo u posjedu je RTRS-a.
Helikopter - Foto: RTRS
HelikopterFoto: RTRS

Јoš prije mjesec dana, Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije obavijestile su Ministarstvo spoljnih poslova BiH o ishodu majskog razgovora njihovih predstavnika u Ambasadi BiH u Moskvi. U pismu traže da hitno upoznaju Ministarstvo odbrane BiH u vezi sa tenderom za remont helikoptera MI-8.

Iznenađeni Rusi pitaju kako je moguće da svjetski lider koji se bavi konstrukcijom i proizvodnjom helikoptera u Rusiji - "Helikopteri Rusije" bude na tenderu eliminisan i to od litvanske firme "Helisota" - koja je licencu za remont helikoptera izgubila još prije tri godine.

"U vezi s navedenim, a imajući u vidu više puta predstavljanje litvanske kompanije AD "Helisota" - smatramo da plasiraju lažne informacije prilikom učešća na tenderima sa drugim zemljama, i da prema našem mišljenju ne mogu garantovati siguran rad helikoptera nakon popravke", navode iz ruske službe. 

Kako je moguće da Ministarstvo odbrane, za remont helikoptera ruskog dizajna i proizvodnje, odabere litvansku firmu i to vez sertifikata - pitali smo zamjenika ministra odbrane Borisa Јerinića.

- Pa, pazite. Nije još niko ni odabran. Bio je međunarodni tender. Komisija je nezavisna u svom radu. Јa koliko znam da je ruska firma uložila žalbu. Dok se to ne završi ja to ne mogu komentarisati - kaže Јerinić.

Čime je firma bez licence osvojila "nezavisnu" komisiju, Јerinić nije imao odgovor. Ali, zato ništa u vezi sa remontom helikoptera nije promaklo Dušanki Majkić, koja je član Komisije za odbranu i bezbjednost. Podsjeća na dva propala tendera u posljednje tri godine, i da je ovaj ovaj treći, za koji je izdvojeno 7,5 miliona KM, podsjeća na priču sa Ukrajinicima.

- Dovodimo se u pitanje kao što smo prvi put imali slučaj, jer je dokumentacija zarasla u jezeru. Sad ćemo ponovo dati firmi koja nema sertifikat, a vidimo koliko su nam helikopteri potrebni kada požari bjesne na sve strane. To je stvar oko koje se traba zapitati Savjet ministara - kaže Majkićeva. 

Dok ne preispitaju, javnost podsjećamo da dokumentacija o izvršenom remontu helikoptera u Ukrajini, a koja je završila u jezeru Bogdanić, nikad nije razriješena. Za servisiranje helikoptera tada je Ukrajincima plaćeno 10 miliona KM, a oni su vraćeni u lošijem stanju.

Ni spisak funkcionera Ministarstva odbrane sa iznosima isplaćenim kao mito, do kojeg su došli hrvatski novinari, a vještaci utvrdili autentičnost, pa ni činjenica da se ubrzo srušio jedan remontovani helikopter, nisu bili dovoljni da u BiH neko pokrene istragu. Favorizovanje kompanija koje nikad nisu remontovale helikoptere ili nemaju sertifikat, nije prvo igranje sa životom pilota i putnika.