latinica  ћирилица
14/08/2017 |  17:50 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Ko ruši institucije Republike Srpske? (VIDEO)

Pokušaj da se u Republici Srpskoj napravi "vruća jesen", predsjednik Srpske Milorad Dodik ocjenjuje kao smišljen i dogovoren plan, pa ga ne čude izjave koje dolaze iz SDS-a, da su i nemiri način rušenja nenarodne vlasti. Stručnjaci iz oblasti bezbjednosti sve ove pokušaje ocjenjuju kao stvaranje "obojenih revolucija" koje za krajnji cilj imaju rušenje Republike Srpske. Predsjednik Republike ipak kaže da je vlast stabilna, a da bi tako ostalo, zna šta i učiniti.
Protesti - Foto: RTRS
ProtestiFoto: RTRS

Dodik je poručio da ideja o nasilju na ulicama nije nova, a to je bilo poznato i nakon prošlogodišnjeg opozicionog mitinga koji je trebalo da se pretvori u nerede. Komentarišući stav poslanika SDS-a Miladina Stanića da je, ukoliko se neko odluči za nemire, i to način rušenja nenarodne vlasti, Dodik je poručio da će vlasti učiniti sve da ulice i gradovi Republike Srpske ostanu mirni kao što su bili i do sada.

- Njihova žurba govori o tome da postoji neki plan. Mi znamo da je u BiH došla ekipa koja je putem Soroševih raznih organizacija radila u Makedoniji na rušenju Gruevskoga, i imaju neka iskustva u tom pogledu uličnog nasilja koje je provedeno, prije svega, u Makedoniji - ističe Dodik.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kaže da se iza Dodika krije veliki strah, a da SDS nikada nije, niti će rušiti institucije Republike Srpske.

- Pozivam Dodika da ne zastrašuje narod i bude predsjednik svih, a ne odabranih i neka se ne plaši svog naroda, jer će ga jedan dan narod pozvati na odgovornost, a taj dan je blizu - kaže Govedarica.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu bh. Parlamenta, Nikola Špirić poručuje Govedarici da konačno pređe na stranu svog naroda.

- Odsustvo minimuma obraza i morala Govedarica svjedoči sada bezočno lažući kako predsjednik Republike Srpske dijeli narod. Upravo on i njegova "bratija" su pokušali da od našeg naroda naprave sarajevske čaršijski poslušne i banjalučke neposlušne Srbe - kaže Špirić.

Operaciju destabilizovanja Srpske, stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić, naziva starim planom koji se povremeno ažurira. Za obojenu revoluciju, kaže Ćeranić, potrebno je nekoliko nevladinih organizacija, poput ReStarta Srpska, mediji i događaj kojem se daje veći značaj nego što zaslužuje i jedan ambiciozni neostvareni opozicioni političar.

Naručioci i finansijeri uglavnom su u stranim ambasadama, a pokušaji u Srpskoj prepisani su iz Makedonije, zaključuje Ćeranić.

- Visoki američki državnik, Brajan Hojt Јi, uspio je da izdejstvuje, uz velike pritiske, promjenu vlasti i sada pokušava da učini isto u Beogradu i Banjaluci. Mislim da je to u pozadini svega, a plan je vrlo negativan po Republiku Srpsku i Srbiju - ističe Ćeranić.

Iz ReStarta Srpska, reagovali su na Ćeranićeve izjave i DŽordžu Sorošu uputili pismo u kojem ga simbolično mole da im uplati koji milion, pošto su već označeni kao strani plaćenici. Prozvani PDP-ov Draško Stanivuković, kaže da niko ne ruši institucije Srpske, a da ReStart i on samo traže da Vlada ograniči sredstva za kupovinu automobila.

- Kada se taj zahtjev ispuni i ova peticija koja ide, mi nemamo potrebe za protestima. I tada stajemo sa tom pričom. Ako oni to urade, niti će biti kraj avgusta, ni početak septembra, ni bilo kakvi protesti - kaže Stanivuković.

U Ujedinjenoj Srpskoj su stava da, ako uopšte postoji potreba da se mijenja vlast, onda je treba mijenjati na nivou BiH. Vlast koju u Sarajevu obavljaju predstavnici iz Srpske evidentno je pokazala svoju nesposobnost i zato je sada na djelu pokušaj rušenja institucija Republike Srpske, poručuju iz ove partije.

- Kako nisu uspjeli da sruše institucije Republike Srpske, oni moraju da se okrenu drugom načinu rješavanja svog cilja, odnosno nasilno na ulici da sruše institucije i vlast u Republici Srpskoj - kaže Darko Kremenović iz Ujedinjene Srpske.

Šire posmatrano, kaže politički analitičar Dragomir Anđelković, zapadni centri moći u svim državama koje nisu unutar NATO i koje mu se opiru, žele da uklone vlast.

- U Republici Srpkoj, odnosno BiH, Dodik je problem jer on sprečava ulazak BiH u NATO. U sljedećoj fazi biće pod udarom Vučić, a vjerovatno i Orban jer odudara od evroatlanskog kursa - smatra Anđelković.

Anđelković zaključuje da je pokazatelj da se geopolitički interesi Vašingtona brane organizovanjem narandžastih revolucija. I zbog toga je tvrdi, ponovo aktivirana politika udara Amerike na sve zemlje Evrope koje nisu pokorne.