latinica  ћирилица
14/08/2017 |  19:07 ⇒ 21:41 | Autor: RTRS

Arapska renesansa u Sarajevu! (VIDEO)

Uz porast ilegalnih imigracija i do 300 odsto u prvoj polovini godine, u BiH je povećan i broj turista iz zemalja Bliskog Istoka. U prvih sedam mjeseci BiH je posjetilo više od 42.000 arapskih turista. Ovaj turistički bum, uz onaj građevinski i investicioni, mnoge je zabrinuo, a bezbjednosnim službama zadao posla. Zato turistički radnici zadovoljno trljaju ruke!
Arapi u Sarajevu - Foto: RTRS
Arapi u SarajevuFoto: RTRS

Arapska renesansa u gradu na Miljacki! Sarajevo je dobrodošlicu "tamnoputoj braći" odavno velikodušno zaželjelo. Ali nikada, čini se, kao ovog ljeta! Nikabi i burke pristižu redovnim avio-linijama i čarter letovima. I upotpunjuju godinama već, po sarajevskim kvartovima arapskim jezikom oslikavan, kolorit. 

-  U svim segmentima imamo povećanje i ilegalnih i legalnih migracija. Sigurno da je povećanje između 20 i 25 odsto prisustva i turističkih posjeta - kaže Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

I dok ilegalni imigranti, bar oni koji se nađu na radaru bezbjednosnih službi, prolaze proces readmisije, turisti nesmetano zaposjedaju hotele i restorane. Dočekuju ih cjenovnici štampani na arapskom jeziku i ugostiteljski objekti u kojima su alkoholna pića prošlost. Kao po matrici odgovaraju da ih privlači izdašna priroda. I "zelenilo u svim nijansama".

- Sviđa mi se priroda, zelenilo i rijeke, a osim toga ovdje žive muslimani - kaže Karima, turistkinja iz Kuvajta.

"Zelenilo" je samo u prvih sedam mjeseci, prema podacima Granične policije u BiH, privuklo 42.627 turista iz pet arapskih zemalja, najviše iz Emirata. Mnogi od njih ne skrivaju da, dok se odmaraju, mjerkaju kuće i zemljište, čak i cijela prostranstva!

- Možda u budućnosti kupim zemlju i sagradim ovdje kuću ili apartman - kaže Abdul Kadir al Aska iz Kuvajta.

A mnogi su već, kao "investitori", i sagradili! Cijela mega naselja i stambene komplekse, a da domicilna vlast i ne zna u koje svrhe. No, tu se obično završavaju investiciona ulaganja koja su zbog zakonskih prepreka realizovana uz pomoć sumnjivih domaćih posredničkih ili fiktivnih sestrinskih firmi.

- Od 691 pravnog lica koje je bilo kontrolisano, svega 192 su nađena na adresi i posluju u skladu sa zakonom, a naišli smo i na pravna lica koja duguju i milionske iznose državi - navodi Ujić.

I dok bezbjednosne agencije i poreznici "ganjaju svoje milione" već uokvireni luksuz istoka ostaje nedostupan domicilu. Dostupni su zato zahtjevi za privremeni ili produženi boravak "arapskih turista ili investitora". Samo u prvom polugodištu zaprimljeno je 300 takvih zahtjeva. I još 10-ak za stalni boravak.

U Službi za poslove sa strancima podsjećaju na vizne olakšice. Katar, Bahrein, Oman, Ujedinjeni Arapski Emirati i Kuvajt, od BiH su "gratis" dobili bezvizni režim. Reciprociteta nema ni sa Saudijskom Arabijom, čiji državljani za ulazak u BiH plaćaju samo 35 evra naspram 500 koliko za odlazak u tu zemlju plaćaju Bosanci i Hercegovci.

- Nije to turizam ni investicija, to je raspradaja grunta bosanskog, to su naši privredni resursi. Za 10, 15 ili za nekoliko godina moja i vaša djeca imaće ozbiljnih problema zbog toga - kaže Esad Duraković, profesor orijentalistike.

U pohlepi za petro-dolarima, malo je realista koji o gruntu razmišljaju. Bitnije im da olako i za čas napune prazne novčanike! No, kako li će se ponašati ako Sarajevo ponovo postane multietnički grad, a Bošnjaci u njemu - manjina?