latinica  ћирилица
15/08/2017 |  09:07 | Autor: RTRS

Vučić: Indija-tradicionalan i dosljedan prijatelj Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom 70 godina nezavisnosti Indije da je ta zemlja tradicionalan i dosljedan prijatelj Srbije, te da se ta dosljednost ogleda i u principijelnom stavu Vlade u Nju Delhiju da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da ne priznaje jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova.
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Aleksandar Vučić (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

"Time na najbolji način manifestuje ulogu čuvara i graditelja pravednijeg međunarodnog poretka, zasnovanog na poštovanju međunarodnog prava", ocijenio je Vučić za "Politiku", koja je objavila specijalni dodatak povodom 70 godina nezavisnosti Indije.

On je naglasio da se na današnji dan prije 70 godina u Nju Delhiju prvi put zavijorila trobojka sa okruglom ašok čakrom u sredini i označena pobjeda ideje i učenja velikog Mahatme Gandija, da je moguće izvojevati nezavisnost nenasilnim aktivizmom, mirnim načinom i bez prolivanja krvi.

"Samo godinu dana kasnije, tadašnja Јugoslavija sa Srbijom u svom sastavu, uspostavila je diplomatske odnose sa Republikom Indijom. To znači da ćemo već sledeće godine obeležiti i važan zajednički jubilej - 70 godina diplomatskih odnosa", naveo je Vučić.

On je dodao da je prilikom posjete Indiji u januaru ove godine bio impresioniran rezultatima te zemlje u razvoju privrede i primjeni savremenih tehnologija i istakao da u tome vidi i velike mogućnosti za jačanje svih vidova saradnje dvije zemlje.

Izvor: SRNA