latinica  ћирилица
15/08/2017 |  12:35 | Autor: RTRS

Đurić: Prištinu nije briga za kulturnu baštinu, nego nezavisnost

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je da političari iz Prištine ne žele članstvo u Unesku ili Interpolu zbog brige za kulturnu baštinu ili borbe protiv kriminala, već radi učvršćivanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.
Marko Đurić - Foto: TANЈUG
Marko ĐurićFoto: TANЈUG

On je rekao da uspjeh Srbije u sprečavanju da samoproglašeno Kosovo postane član tih organizacija može da se desi samo ako se viđenje Srbije u kontinuiranoj diplomatskoj i političkoj inicijativi približi dovoljnom broju onih koji učestvuju u donošenju odluka.

"Ne moram da objašnjavam koliko je za našu stvar štetno kada na domaćoj političkoj sceni imamo one koji predlažu da Srbija prosto digne ruke i odustane od te borbe i prosto pusti samoproglašeno Kosovo da uđe u Interpol ili čak u UN", naveo je Đurić za srpski list sa Kosmeta "Јedinstvo".

Komentarišući namjeru samoproglašenog Kosova da postane član Uneska, Đurić je podsjetio da su argumenti Srbije za očuvanje srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji veoma čvrsti i neoborivi kod onih koji žele da ih čuju.

Đurić je, govoreći o unutrašnjem dijalogu o rješavanju problema Kosmeta, na koji je pozvao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da će modaliteti rješavanja kosovskog pitanja imati posljedice po čitav srpski narod i sve građane.

"Zbog toga je prirodno da svi društveni segmenti treba da budu uključeni u traženje odgovora na ta važna pitanja i da daju doprinos u davanju odgovora na pitanja kao što su - šta je to što mi kao kolektiv želimo, šta smo u mogućnosti da dobijemo, čega smo spremni da se odreknemo da bismo dobili ono što želimo", naveo je Đurić.

Na pitanje da li vjeruje da će se politička kriza u Prištini koja vodi ka novim izborima produbiti ili se nazire rješenje, Đurić je naveo da su srpski poslanici na Kosmetu, uz podršku države, zauzeli stav da će biti dio rješenja, a ne dio problema u južnoj pokrajini.

On je dodao da ishod političke krize u Prištini zavisi isključivo od ozbiljnosti i dovitljivosti albanskih političkih aktera, ali i želje međunarodne zajednice da se ta situacija prevaziđe.

"Srpski predstavnici, s druge strane, pre svega moraju da se nametnu kao čvrst i ozbiljan politički kolektiv, spreman da se nepokolebljivo bori za svoje interese", rekao je Đurić.

Na pitanje u kojoj mjeri Specijalni sud za zločine OVK utiče na formiranje skupštinske većine u Prištini, Đurić je rekao da se snažne i stabilne vlade ne formiraju u atmosferi velikih društvenih podjela.

On je naveo da Albanci na Kosmetu nisu toliko nejedinstveni u želji da žive u sopstvenoj državi, koliko u traženju odgovora na činjenicu da se sve jasnije vidi koliko je taj njihov zajednički projekat neuspješan i neodrživ.

"Sud je u tome samo još jedan od faktora, koji u tamošnju političku elitu unosi nemir i nespokoj", naveo je Đurić.

Izvor: SRNA