latinica  ћирилица
15/08/2017 |  14:55 ⇒ 15:01 | Autor: RTRS

"Ustavni sud BiH se bavi politikom, a ne pravom"

Odluka Ustavnog suda BiH o vojnom objektu "Veliki Žep" na Han Pijesku nema uporište u sporazumu o sukcesiji, ni u Ustavu BiH i potvrđuje činjenicu da se ovaj sud sve više bavi politikom, a manje pravom, saopšteno je danas iz Izvorne Srpske.
Vitomir Popović, predsjednik Izvorne Srpske - Foto: RTRS
Vitomir Popović, predsjednik Izvorne SrpskeFoto: RTRS

"Navedena odluka kojom je odbijena kao neosnovana apelacija Republike Srpske podnesena protiv presude Suda BiH, kojom je naloženo da vojni objekat `Veliki Žep` na Han Pijesku bude uknjižen na BiH je, po ko zna koji put, potvrdila činjenicu da se ovaj sud bavi sve više politikom, a sve manje pravom", navodi se u saopštenju.

Da bi se moglo govoriti o primjeni sporazuma o sukcesiji, ističu iz Izvorne Srpske, neophodno je da se između bivših jugoslovenskih republika potpišu bilateralni sporazumi o primjeni sporazuma o sukcesiji, a ne da se, kako to obrazlaže Ustavni sud, ovaj sporazum primjenjuje direktno.

"Donoseći ovakvu odluku, Ustavni sud BiH se, umjesto čuvara Ustava, pretvorio u njegovog glavnog rušioca, jer je zanemario činjenicu da je Dejtonskim sporazumom izmijenjena unutrašnja struktura ove bivše jugoslovenske republike koju sada čine Republika Srpska sa 49 odsto teritorije i Federacija BiH sa 51 odsto", ističu iz Izvorne Srpske.

U Izvornoj Srpskoj naglašavaju da, prema Ustavu, sva nepokretna i pokretna imovina koja se nalazi na teritoriji Srpske pripada isključivo Republici Srpskoj i da nije moguće vršiti bilo kakav prenos pokretne i nepokretne imovine bez isključive saglasnosti za to nadležnih i ovlašćenih organa Republike Srpske.

Izvorna Srpska poziva sudije iz Republike Srpske u Ustavnom sudu BiH da preispitaju svoj dalji nastavak aktivnosti u ovoj sve više političkoj, a ne pravnoj instituciji kao najvišem garantu zaštite Ustava, a time i ljudskih prava i sloboda.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.

Pravobranilaštvo Republike Srpske u apelaciji koju je Ustavni sud BiH odbio 6. jula navelo je da je presudama Suda BiH o imovini na Han Pijesku prekršeno pravo na pravično suđenje iz Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Izvor: SRNA