latinica  ћирилица
15/08/2017 |  16:09 | Autor: RTRS

"Srbija najveći partner Kine na Balkanu"

Srbija je najveći partner Kine na Balkanu i u ovom dijelu Evrope, a dvije zemlje imaju odlične ekonomske i političke odnose, izjavila je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović.
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović) -
Zorana Mihajlović (Foto: Sputnik/Radoje Pantović)

"Srbija se nalazi na trasi najvećeg globalnog projekta `Јedan pojas, jedan put` koji sprovodi Kina i učiniće sve što je u njenoj moći da doprinese ovom projektu i iskoristi sve njegove potencijale", rekla je Mihalovićeva u Beogradu u razgovoru sa novinarima najuticajnijih kineskih medija.

Ona je istakla da put Srbije u EU neće ugroziti saradnju koju ima sa Kinom, prenijeli su beogradski mediji.

"Ne bih to nazvala pritiscima, već dodatnim informisanjem koje EU traži od nas. Srbija ide ka punopravnom članstvu u EU i značajno je da su svi infrastrukturni projekti Srbije i Kine usklađeni sa evropskim standardima", rekla je Mihalovićeva.

Ona je dodala da Srbija ima odlično iskustvo u saradnji sa Kinom, da je ona mala zemlja kojoj su investicije potrebne i koja nema vremena za gubljenje.

Mihajlovićeva je podsjetila da vrijednost svih ugovora u infrastrukturi koje Srbija trenutno ima sa Kinom iznosi 2,5 milijardi dolara, a da se očekuje da će uskoro dostići čak šest milijadri evra, kada budu potpisani svi ugovori o kojima se pregovara.

Ona je istakla da, od ukupnih ulaganja u infrastrukturu od oko 14 milijardi evra, gotovo polovina dolazi iz Kine.

Mihajlovićeva očekuje da radovi na projektu modernizacije brze pruge od Beograda do Budimpešte počnu u novembru, a da bi cijela dionica trebalo da bude završena za dvije i po godine.

Ona je napomenula da je Srbija zahvalna Kini što nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da Srbija podržava politiku jedne Kine.

Izvor: Srna