latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:41 ⇒ 20:29 | Autor: RTRS

Da li je moguća podjela Kosova? (VIDEO)

Regionom je odjeknuo prijedlog Ivice Dačića o razgraničenju Kosmeta na srpski i albanski. Analitičari u Beogradu mu zamjere što u paketu nije pokušao da riješi i pitanje Republike Srpske. Šef srpske diplomatije kaže da nema mnogo vremena i da treba da se uradi šta se može, napominjući da ne treba dozvoliti da pitanje Kosmeta bude kao protjerivanje 200.000 Srba iz Hrvatske - svršen čin.
Da li je moguća podjela Kosova? - Foto: RTRS
Da li je moguća podjela Kosova?Foto: RTRS

Razgraničenje koje je nedavno predložio Dačić, u novom prijedlogu dobilo je i jasne konture. Uz sjever i zajednicu na jugu, dodaju se i samostalne manastirske zajednice po atoskom modelu. Između vraćanja u državne okvire i nezavisnosti, ovo je, po njemu, prihvatljiva sredina.

- Prvi prijedlog podrazumijeva rat koji ne možemo dobiti, drugi kaže da smo izgubili Kosovo, a ovo je jedini prijedlog u kojem Srbija i Srbi nešto dobijaju - kaže Dačić.

Svjetski mediji nazvali su ovo značajnim razvojem događaja, proglasivši Dačića realpolitičarem koji je prihvatio stvarnost i shvatio cijenu članstva u EU.

Analitičari u Srbiji navode da je šef diplomatije napravio dvije velike greške. Nije riješio pitanje Republike Srpske, te je otvorio karte, dajući u startu sve što Srbija može priuštiti, ne ostavljajući prostora za cjenkanje.

Na Dačićev prijedlog o podjeli Kosova, Edi Rama je odgovorio prijedlozima o podjeli Srbije i pripajanju Preševske doline tzv. Kosovu, dodajući da su svi prijedlozi o podjelama nerealni.

- Јasno je da, ukoliko krenemo od takvih teoretskih ishoda, to može da bude sve, samo ne praktično i štaviše, može da diskredituje kao beznačajne sve najbolje namjere. Ono što je neophodno u ovoj fazi jeste upravo ono što je predsjednik Srbije započeo kao unutrašnji dijalog, koji, uzgred, ne bio bio beznačajan da se dogodi na Kosovu i u Albaniji - kaže Rama.

O podjeli i dalje odlučno ćuti "treća strana" u dijalogu Beograda i Prištine - Brisel.

Šef srpske diplomatije ne vidi razlog zašto bi Briselu njegov prijedlog bio neprihvatljiv.

Dačić je, takođe, naveo da je tokom 5. oktobra 2000. godine iz Miloševićevog kabineta nestala jedina stvar koja je mogla spriječiti kasnija dešavanja na Kosmetu, papir na je kojem Ričard Holbruk garantovao Miloševiću da SAD neće priznati Kosovo. Zabrinjavajuće je da je isti dan nestao i srpski primjerak Dejtonskog sporazuma,a koji je, simptomatično, kasnije nestao i u Sarajevu.