latinica  ћирилица
15/08/2017 |  19:53 | Autor: RTRS

"Svi podaci ukazuju da su Srbi u C. Gori teško diskriminisani"

U državnoj upravi u Crnoj Gori zaposleno je manje od pet odsto Srba, a, prema popisu iz 2015. godine, bilo ih je oko sedam odsto, što ukazuje na to da su teško diskriminisani i da se projekat njihove asimilacije pojačava, saopštio je danas portparol crnogorske opozicione stranke Nova srpska demokratija Јovan Vučurović.
Јovan Vučurović - Nova srpska demokratija  (Foto:volimpodgoricu.me/) -
Јovan Vučurović - Nova srpska demokratija (Foto:volimpodgoricu.me/)

On je naveo da poslanik vladajuće Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić saopštava neistine o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, a posebno je licemjerna njegova tvrdnja da Srbi dijele sudbinu ostalih građana Crne Gore.

Vučurović kaže da Sekulić, bivši Srbin iz DPS-a, ima problem sa Vladom Crne Gore i njenim podacima iz popisa 2015. godine koji govore da je u državnoj upravi zaposleno tek oko sedam odsto Srba.

"Ako se zna da je, prema rezultatima popisa koji je sproveo DPS, Srba u Crnoj Gori trećina, dolazimo do činjenice da su Srbi teško diskriminisani", naveo je Vučurović u pisanoj izjavi.

On dodaje da je posebno licemjerno kada Sekulić saopšti da Srbi dijele sudbinu ostalih građana Crne Gore, a, prema podacima popisa, Crnogorci čine oko 82 odsto zaposlenih u državnoj upravi, a na popisu ih je manje od 45 odsto.

Vučurović navodi da je dvije godine kasnije u državnoj upravi zaposleno manje od pet odsto Srba i da se projekat asimilacije pojačava.

Osim toga, ističe Vučurović, nastavljaju se obračuni sa srpskim jezikom kojim govori ubjedljiva većina građana, kao i progon Srpske pravoslavne crkve, a u toku je i udar na tradicionalne i duhovne vrijednosti Crne Gore.

"Kako tek da se tretira priznanje takozvane države Kosovo ili podrška toj lažnoj tvorevini u UNESKO osim kao direktni akt neprijateljstva režima prema Srbima. Takođe, DPS-u je vjerovatno prirodno da se Srbi, članovi Nove srpske demokratije, nevini nalaze u zatvoru i da se montiraju optužbe protiv političkih predstavnika srpskog naroda", navodi Vučurović.

On dodaje da statističke i druge činjenice jasno govore o diskriminaciji Srba u Crnoj Gori.

"Nije problem u Andriji Mandiću i drugim srpskim političarima, koji su zajedno sa svojim narodom u svakoj prilici i situaciji, nego je problem u Milu Đukanoviću, Dušku Markoviću i drugima iz DPS-a, koji su bili Srbi dok im je to bilo profitabilno, a onda su se, zbog novog vlastitog interesa, okrenuli protiv svoga naroda i postali antisrbi", poručio je Vučurović.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić izjavio je ranije za podgoričku "Pobjedu" da je ustavna pozicija Srba u Crnoj Gori ista kao i ostalih naroda i dodao da su svi građani Crne Gore.

Izvor: SRNA