latinica  ћирилица
16/08/2017 |  17:43 ⇒ 20:48 | Autor: RTRS

Uštede ili dodatni troškovi- bez dogovora o novom Pravilniku ŽRS (VIDEO)

Novi pravilnik o radu Željeznica Srpske mogao bi biti usvojen već naredne sedmice, ako se postigne saglasnost svih zainteresovanih. Dok predlagač, odnosno Uprava, tvrdi da pravilnik, uprkos povećanju pojedinih plata funkcionera, donosi milionske uštede, sindikati u to ne vjeruju.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Novim pravilnikom smanjuje se broj sektora i direktora i ukida radno mjesto zamjenika direktora, ali oni koji ostanu da rade imaće više posla, pa će im i plate biti povećane, obrazlažu Upravi negodovanje sindikata na najave da će plate pojedinih rukovodilaca biti povećane i po nekoliko stotina maraka. Dok u upravi tvrde da to donosi uštede oko 30 odsto, sindikati tvrde suprotno.

"Novi pravilnik, koliko sam upoznat, pravi nama uštedu skoro pet miliona KM, a kada su u pitanju rukovodeći kadrovi, konstatovali smo da su plate bile oko 150.000, dok su sada su oko 88.000 KM", tvdi Ratko Đuričić, predsjednik Nadzornog odbora ŽRS.

"Јedan od osnovnih razloga uprave kad ide na sistematizaciju da treba da se smanji novčana masa. Mi smo došli u situaciju da kritikujemo pravilnik o radu koji povećava upravljačkoj strukturi koeficijente, plate, što autmomatski povećava novčanu masu", rekao je Goran Čamdžić, iz Samostalnogi sindikata održavanja šinskih vozila.

Generalni direktor kaže da sindikati nisu dobro izračunali. Njegova računica kaže da će novom sistematizacijom i pravilnikom o radu trošak za platu, poreze i doprinose mjesečno biti manji za oko 650.000. Godišnje to iznosi 7,5 miliona u bruto iznosu, u šta sindikalci malo vjeruju.

Nije im po volji ni sistematizacija. Žale se da Uprava neće da im vrati ukinuta radna mjesta, kao što su bravari, varioci, čistačice. Bojan Šumar iz Prijedora ne brine zbog toga, već što sa mjesta mašinovođe na manevri nikako da stigne do mašinovođe na elektro lokomotivi. Nezadovoljan, odlučio se za štrajk glađu.

"Tražim da mi odobre polaganje za upravljanjem 441 lokomotive i da mi omoguće da dobijem rješenje mašinovođe otvorene pruge", kaže Šumar.

S druge stranem direktor Savanović ističe da u ŽRS ima viška, a ne manjka mašinovođa.
"Mi nismo nikada imali manjak mašinovođa, to je jedini razlog što Šumar nije raspoređen za polaganje za mašinovođu na lokomotivi"

Na najavu povećanja plata pojedinim funkcionerima prošle sedmice predjsednica Vlade Željka Cvijanović odlučno je rekla ne. U Upravi Željeznica kažu da je to posljedica izjava sindikata i da im je namjera da joj detaljno pojasne kako će povećanjem plata doći do ušteda.