latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:26 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

U Srpskoj i danas brojna reagovanja na odluku Ustavnog suda BiH (VIDEO)

Odbijanjem apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske u vezi sa knjiženjem vojne imovine, Ustavni sud BiH još jednom je potvrdio da je riječ o političkoj, a ne pravosudnoj institituciji zaduženoj za zaštitu ustavnog poretka, poruka je predsjednika Republike Milorada Dodika.
Palata Republike -
Palata Republike

Odluka je suprotna Dejtonu i Ustavu, i zbog toga nećemo dozvoliti otimanje teritorije Republike Srpske, stav je i zvaničnika zakonodavne i izvršne vlasti.

Tvrdnja da državna imovina entiteta mora biti prenesena u vlasništvo nivoa BiH, kako bi BiH mogla postati članica NATO-a je neutemeljena, komentar je Vlade Srpske.

Pravobranilaštvo BiH još nije dobilo odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa apelacijom Pravobranilaštva Republike Srpske o vojnoj imovini i tek po njenom stupanju na snagu preduzeće korake, izjavio je vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić.

Pojašnjava da odluka mora biti objavljena u Službenom glasniku BiH. Kada bude objavljena onda će Pravobranilaštvo BiH preduzimati korake.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Šprić rekao je da je tragična izjava predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića da podržava odluku Ustavnog suda BiH o odbacivanju apelacije Pravobranilaštva Republike Srpske.

- Ovakva odluka znači direktan udar na prostor Republike Srpske. To je čista hajdučija i razvlašćivanje Republike Srpske na njenom prostoru - kategoričan je Špirić u izjavi za Radio-televiziju Republike Srpske.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je Srni da je to presedan jer je Ustavom zagarantovano da samo Republika Srpska može odlučivati o svojoj imovini.
Smatra da bi Narodna skupština Republike Srpske o ovome morala da zauzezme stav.

Sve političke partije iz Republike Srpske treba da daju jedinstven odgovor na odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju vojnog objekta "Veliki Žep" na BiH, bez obzira na sve razlike iskazane posljednjih mjeseci, smatraju u Socijalističkoj partiji.

"Takav oblik jedinstva potrebno je manifestovati sastankom koji bi bio organizovan kod predsjednika Republike Srpske i na kojem bi bio dat jedinstven odgovor Srpske i svih njenih aktera na otimačinu imovine koja pripada Republici Srpskoj", navodi se u saopštenju SP.

Iz SP podsjećaju da je ova imovina dogovorom u ranijem periodu data na korištenje za potrebe Oružanih snaga BiH, ali ne i da može postati imovina BiH, što je Ustavni sud BiH svojim odlukama učinio i tako pokazo namjeru da otme imovinu od Republike Srpske.

"Niko iz Republike Srpske, bez obzira da li predstavlja vlast u Srpskoj ili u Sarajevu, ne bi smio dopustiti da se Republika Srpska skrnavi na takav način i da joj se otima njena imovina suprotno Dejtonskom mirovnom sporazumu u kojem je jasno definisano vlasničko, odnosno imovinsko razgraničenje", ističe se u saopštenju SP.

Predsjedništvo Organizacije starješina Vojske Republike Srpske smatra da odluka Ustavnog suda BiH kojom je kao neosnovana odbijena apelacija Republike Srpske u vezi sa vojnim objektom "Veliki Žep" kod Han Pijeska pokazuje da je ova institucija postala tipična politička sila u BiH i da stalno donosi odluke protiv Srpske i srpskog naroda.

"Ovom odlukom oduzima se imovina i teritorija Republike Srpske, koja je Dejtonskim mirovnim sporazumom u isključivoj nadležnosti Srpske, a ne bilo kojih zajedničkih institucija BiH", navodi se u saopštenju.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Republike Srpske podnesenu protiv presuda Suda BiH, kojima je naloženo da vojni objekat "Veliki Žep" na Han Pijesku bude uknjižen na BiH.

Presudama Suda BiH, koje su donesene 2015. i 2016. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove obavezana je da uknjiži na BiH objekat i zemljište površine 11.474 metra kvadratna na Han Pijesku, te da nad njima budu izbrisana sva prava Republike Srpske.