latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:50 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

U julu smanjen ukupan broj krivičnih djela za 42,8 odsto

Na području koje pokriva Policijska uprava Banjaluka tokom jula je počinjeno 186 krivičnih djela, što je za 42,8 odsto manje nego u istom periodu lani, kada ih je bilo 325, rečeno je danas na konferenciji za novinare ove uprave.
Banjaluka:Zgrada MUP-a - Foto: RTRS
Banjaluka:Zgrada MUP-aFoto: RTRS

Zamjenik načelnika Uprave Duško Pena rekao je da je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu 69,6 odsto, dok je u prošloj godini iznosio 56 odsto.

Ukupan broj narušavanja javnog reda i mira je u padu za 18,7 odsto, a ukupan broj saobraćajnih nezgoda je u porastu za 16,6 odsto.

Međutim, saobraćajne nesreće sa smrtno stradalim licima su u padu za 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Prošlog mjeseca na području Policijske uprave Banjaluka evidentirana je jedna saobraćajna nesreća sa smrtno stradalim, dok su nezgode sa teškim tjelesnim povredama u padu za 50 odsto.

"Tokom jula uspješno smo realizovali četri akcije - `Nalog`, `Nož`, `Lager` i `Istok dva`, a realizovane su i mnogobrojne akcije u sprečavanju narušavanja javnog reda i mira, tako da možemo da kažemo da je stanje bezbjednosti na području ove uprave zadovoljavajuće, rekao je Pena.

Na novinarsko pitanje šta je donijela transformacija Centara javne bezbjednosti u policijske uprave, Pena je istakao da statistički pokazatelji o smanjenju krivičnih djela, narušavanja javnog reda i mira, kao i smanjenom broju saobraćajnih nezgoda potvrđuju opravdanost ove transformacije.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Banjaluka Darko Novković rekao je da je prošlog mjeseca izvršeno 186 krivičnih djela, što je za 42,8 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada je bilo 325 djela.

Kada je riječ o opštem kriminalitetu, evidentirano je 148 djela, što je, takođe, manje za 46,6 odsto, dok je rasvijetljeno 125 ili 81,7 odsto, rekao je Novković i dodao da je rasvijetljenost ovih djela 69,6 odsto.

U posmatranom periodu prijavljeno je 99 krivičnih djela protiv imovine, od čega je rasvijetljeno 78,9 odsto.

Evidentirano je i 17 teških krađa, dok nisu zabilježena razbojništva, ali je rasvijetljeno sedam razbojništava iz prošlog perioda.

U prošlom mjesecu nije bilo ubistava, a evidentirano je jedno ubistvo u pokušaju, gdje je izvršilac odmah evidentiran.

Evidentirana su i četiri samoubistva, što je na istom nivou kao prošle godine.

Iz oblasti privrednog kriminaliteta otkriveno je 21 krivično djelo, kojim je pričinjena materijalna šteta od 534.000 KM.

Tokom jula, evidentirano je sedam krivičnih djela i 11 prekršaja iz oblasti zloupotrebe droge, kada je uhapšeno 11 lica.

Novković je istakao da je policija u saradnji sa Okružnim tužilaštvom stvorila pozitivnu atmosferu tako da su tokom prošlog mjeseca u Banjaluci zabilježene samo dvije krađe u kućama i stanovima, dok ih je u prošlom vremenu na sedmičnom nivou bilo mnogo više.

Načelnik Odjeljenja policije Policijske uprave Banjaluka Radenko Stakić istakao je da je prošlog mjeseca evidentirano 91 narušavanje javnog reda i mira ili 18,7 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Stakić je rekao da je u julu nadležnim sudovima podneseno 128 zahtjeva, što je manje za 8,5 odsto. Evidentirano je jedno narušavanje javnog reda i mira sa pet ili više lica.

On je istakao da je prošlog mjeseca u saobraćajnim nesrećama poginulo jedno lice, dok je 12 lica zadobilo teške tjelesne povrede.

Izvor: Srna