latinica  ћирилица
17/08/2017 |  12:56 ⇒ 13:18 | Autor: RTRS

Kojić: Radna grupa za reformu Instituta za nestala lica još nije formirana

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić izjavio je Srni da Savjet ministara ni nakon godinu dana od plana nije formirao radnu grupu za reformu Instituta za nestala lica BiH.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

"Nije mi poznato zbog čega se čeka sa formiranjem ove radne grupe i kada će ona biti formirana. Mislim da odgovor na ovo pitanje treba potražiti u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH", rekao je Kojić.

Kojić, koji je ispred Republike Srpske prije godinu dana imenovan za člana radne grupe za reformu Instituta za nestala lica BiH, kaže da još nije vidio objavu u "Službenom glasniku" o formiranju radne grupe, niti je dobio obavještenje da je ona formirana.

Prema njegovim riječima, za proteklu godinu dana samo su pristigla imena članova radne grupe ispred Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i zajedničkih institucija BiH.

"Reforma Instituta za nestala lica BiH je veoma važno pitanje i treba što hitnije da se sprovede", istakao je Kojić.

On napominje da Institut nije odgovorio zadatim ciljevima - nema centralne evidencije nestalih u BiH, prisutna je diskriminacija srpskih žrtava rata kada je riječ o traženju nestalih i donošenju i sprovođenju određenih odluka unutar Instituta.

"Potrebno je reorganizovati Institut i imenovati novu upravljačku strukturu, a Međunarodna komisija za nestala lica /ISMP/ treba da izađe iz sporazuma suosnivača Instituta jer ne postoji sistem odgovornosti lica koja su u upravljačkim strukturama Instituta za nestala lica BiH", zaključio je Kojić.

Izvor: Srna