latinica  ћирилица
17/08/2017 |  13:38 ⇒ 13:40 | Autor: RTRS

Tramp traži drastične rezove: Manja pomoć i Srbiji

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa pokušaće da drastično umanji novčanu pomoć koju SAD pružaju zemljama istočne Evrope, piše Blumberg.
Donald Tramp (Foto: heraldcourier.com) -
Donald Tramp (Foto: heraldcourier.com)

Agencija piše da je istok Evrope odahnuo nakon uvjeravanja zvaničnika SAD da region i dalje uživa bezrezervnu podršku Vašingtona, ali da finansijski znakovi koji stižu ovih dana sa Kapitol hila pokazuju potpuno drugačiju priču.

- Uprkos turneji potpredsjednika Majka Pensa po eks komunističkom regionu, kojom je trebalo da se učvrsti podrška u borbi protiv"'širokog spektra" ruske agresije, Bijela kuća je zatražila velike rezove u finansiranju saveznika - piše Blumberg.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u budžetu Stejt departmenta obuhvataju i sredstva za Evropu i Evroaziju, pa je predloženo da se tamošnjim zemljama za 2018. uputi čak 336 miliona dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će ovaj prijedlog proći u Kongresu, Blumberg ističe da "planirani budžet šalje snažnu poruku o Trampovim prioritetima".

Među zemljama za koje su planirani drastični rezovi u opredijeljenim sredstvima za razvoj demokratije i vladavine prava, podršku ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i ostalom, nalazi se i Srbija, sa više od 40 odsto umanjenja.

Obamina administracija je za tekuću godinu, za Srbiju, zatražila 23,4 miliona dolara za programe unapređenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika, terorizma i za finansiranje fondova ekonomske podrške zemlji.

Kako piše Blumberg, za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 odsto manje sredstava.

Najdrastičniji rez doživjela je Bugarska, sa skoro 80 odsto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, a slijede Gruzija, Estonija, Litvanija, Letonija, Srbija, Crna Gora i Ukrajina, koja doduše ima manje umanjenje nego prošle godine.

Vrijedi istaći da je Obamina administracija za 2017. godinu opredijelila više sredstava za programe u Srbiji nego 2016. godine i to 40 odsto.

Uporedo sa smanjenjima troškova, Bijela kuća traži da više sredstava troši Ministarstvo odbrane, a dio bi trebalo da stigne i do istoka Evrope. Zasad se imenuje samo Ukrajina, koja bi trebalo da dobije uvećana sredstva.

- Prethodne administracije su pokušavale da balansiraju odbranu, diplomatiju i razvoj, a prijedlog ove administracije je van takvog balansa - kaže ekspert Donald Kac.

Nedavno je Vašington post pisao da Tilerson namjerava da "preuredi" Stejt department i da je dio "velikog spremanja" i promjena teksta misije centra američke diplomatije iz kog bi trebalo da se izbaci odrednica "promocija demokratije".

Izvor: B92