latinica  ћирилица
17/08/2017 |  15:23 | Autor: RTRS

Suđenje Ivanoviću: Ključni svjedok optužbe promijenio iskaz

U Osnovnom sudu u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici danas je ključni svjedok tužilaštva Isa Mustafa, u nastavku suđenja predsjedniku Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliveru Ivanoviću, dao sasvim dugačiji iskaz nego u prethodnom postupku.
Isa Mustafa - Foto: Screenshot
Isa MustafaFoto: Screenshot

"Ključni svedok optužbe Isa Mustafa dao je sasvim drugačuji iskaz po svih šest tačaka optužnice i vjerujem da će međunarodno sudsko vijeće to shvatiti kao dokaz više da donese oslobađajuću presudu", rekao je Ivanović za Srnu.

On navodi da je Mustafa u niz detalja dao sasvim drugačiji iskaz koji, kaže Ivanović, ne može objelodanjivati, što potvrđuje da je optužnica smišljeno napisana i podignuta.

Prema njegovim riječima, u ponedjeljak ujutru, 21. avgusta, biće nastavljeno saslušanje drugog svjedoka optužbe, izvjesnog DŽemsi Smailjija, a od tužioca zavisi koliko će svjedoka ponovo biti saslušano.

"Vjerujem da će poslije današnjeg saslušanja ključnog svjedoka optužbe međunarodno sudsko vijeće shvatiti da nema mjesta ponovnom saslušanju svih svjedoka i da će postupak biti ubrzo okončan pravično i pravedno, odnosno da će biti donijeta oslobađajuća presuda", rekao je Ivanović.

Ivanović je optužen za navodni ratni zločin u južnoj Kosovskoj Mitrovici tokom NATO bombardovanja bivše SR Јugoslavije 1999. godine.

U prvostepenom postupku Ivanović je bio osuđen na devet godina zatvora, ali je Apelacioni sud Kosova tu presudu poništio i predmet vratio na ponovni postupak.

Izvor: Srna