latinica  ћирилица
17/08/2017 |  15:44 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Trebinje dobilo plan kapitalnih investicija (VIDEO)

Odbornici Skupštine Grada Trebinja usvojili su Nacrt plana kapitalnih investicija za period od 2017. do 2022. godine.
Trebinje - skupština - Foto: RTRS
Trebinje - skupštinaFoto: RTRS

Nacrtom plana kapitalnih investicija za narednih pet godina planirana su ulaganja od 129 miliona KM u različite projekte. Najviše projekata odnosi se na infrastrukturu, ali i na zdravstvo, sport, obrazovanje, poljoprivredu i turizam. Ovo je prvi put da je ovakav plan razmatran u gradskoj skupštini.

Od planiranih 129 miliona KM za kapitalne investicije, Grad Trebinje bi iz budžeta u narednih pet godina izdvojio 46 miliona, a ostatak bi bio finansiran iz grantova i donacija. Od tog novca planirana je gradnja i uređenje saobraćajnica i ostale infrastrukture, uređenje poslovne zone, gradnja hladnjača i ostali projekti.

- Ovaj plan nije megalomanski, on je realan i za sve stavke već imamo 70 odsto urađenih projekata, a ostali su u izradi - istakao je gradonačelnik Luka Petrović.

Ako planirano bude realizovano, oko 6,5 miliona KM Grad Trebinje bi u prosjeku godišnje izdvajao za kapitalne investicije, a riječ je o projektima čija vrijednost prelazi 50.000 KM.

- Želimo da ulažemo u privredu, infrastrukturu, školstvo, obrazovanje i turističke potencijale - kaže Petrović.

Pitanje je koliko je plan realan, a nejasno su definisani izvori finansiranja - zamjerili su iz opozicije.

Vido Begenešić, predsjednik kluba odbornika SDS-a kaže da nije napravljena dobra analiza troškova i da ne zna koliko je plan uopšte realan.

Zoran Anđušić, predsjednik kluba odbornika PDP-a smatra da plan predstavlja spisak potreba Grada Trebinja za koje nije izvjesno da će se ostvariti.

Kako je riječ tek o nacrtu ovog dokumenta, koordinacioni tim za njegovu izradu ima zadatak da za oko mjesec dana, plan kapitalniih investicija za narednih pet godina, u formi prijedloga, dostavi odbornicima na razmatranje.