latinica  ћирилица
17/08/2017 |  16:40 ⇒ 20:56 | Autor: RTRS

Kako teku radovi na novoj bolnici u Istočnom Sarajevu? (VIDEO)

Radovi na izgradnji nove bolnice Istočno Sarajevo teku planiranom dinamikom. Plan je da se do kraja novembra završi betonska konstrukcija, kako bi u zimskom periodu mogli biti izvođeni unutrašnji građevinsko-zanatski radovi. Vrijednost izgradnje i opremanja dugo iščekivane nove bolnice u Kasindolu procijenjena je na 55 miliona KM.
Gradnja bolnice - Foto: RTRS
Gradnja bolniceFoto: RTRS

Od 7. jula i kamena temeljca počeo je put dug 18 mjeseci do nove bolnice. Dvije lamele, tri etaže - za sada ide sve po planu. Završeni su svi pripremni radovi, a u toku je izrada betonske temeljne ploče. Plan je, ističu u preduzeću Marković invest, koje je izvođač radova, da se praktično svakog mjeseca izgradi po jedna etaža.

- Rok je da se do kraja novembra završi betonska konstrukcija, nakon toga bi pristupili zatvaranju objekta i obezbijedili uslove za rad u zimskim uslovima, odnosno, tad bi počeli zanatski radovi i sve ostalo što može da se radi unutar samog objekta - kaže Davorin Turajlić, rukovodilac gradilišta.

Zaposleni u bolnici u Kasindolu, čija je dugogodišnja svakodnevica rad u nemogućim uslovima u starim zgradama, ne kriju zadovoljstvo što svaki dan, kada dolaze i odlaze s posla, vide kako radovi na gradilištu napreduju.

- Radujemo se što sve ide onako kako je planirano. Bolnica polako dobija konture. Iskreno se nadamo da će rok za završetak radova biti ispoštovan i da ćemo za 18 mjeseci useliti u novu bolnicu, civilizovanu i pristojnu, kakvu zaslužuju i osoblje i narod koji se ovdje liječi - kaže Dalibor Bošković, portparol ЈZU Bolnica Istočno Sarajevo.

Nova bolnica površine 10,5 hiljada metara kvadratnih, sa 207 bolničkih ležajeva biće izgrađena po najsavremenijim standardima i nadovezaće se na već završen poliklinički blok od četiri hiljade metara kvadratnih, tako da će pacijenti imati svu uslugu na jednom mjestu. Opremanje ovog bloka uskoro bi trebalo da bude završena priča.

- Rok za to je dva do tri mjeseca i nadamo se da ćemo početkom novembra useliti u poliklinički blok, odnosno i dijagnostički dio gdje će se obavljati i dijagnostičke procedure i svi ambulantni pregledi pacijenata, koji su se do sada radili na različitim mjestima - ističe Bošković.

Vrijednost izgradnje i opremanja nove bolnice u skladu sa najvišim standardima procijenjena je na oko 55 miliona KM, a rok za završetak radova je januar 2019. godine.