latinica  ћирилица
17/08/2017 |  17:56 ⇒ 18/08/2017 | 09:22 | Autor: RTRS

Odluka Ustavnog suda BiH direktan udar na teritoriju Republike Srpske! (VIDEO)

Јoš nema odgovora srpskih predstavnika u bh. vlasti na najveći postedejtonski napad na Republiku Srpsku - otiminje njene teritorije.
Reagovanja - Foto: RTRS
ReagovanjaFoto: RTRS

Јedino se oglasio SDS-ov vršilac dužnosti pravobranioca BiH Mlađen Mandić ističući da će Pravobranilaštvo BiH uputiti zahtjev Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske za knjiženje vojnog objekta Veliki Žep kod Han Pijeska na BiH, nakon što to zatraži Ministarstvo odbrane.

Zato ne prestaju reagovanja zvaničnika Republike Srpske. I danas ponavljaju da je ovakva odluka presedan i direktan udar na prostor Republike Srpske. Odluka je suprtno Sprazumu o sukcesiji kao i ranijoj odluci o državnoj imovini.

"Odlukom u predmetu Han Pijesak nastavljen je politički napad Bošnjaka na dejtonsku strukturu i Ustav BiH. Cilj je centralizacija vlasti na uštrb Republike Srpske i pokušaj otimanja njene teriotrije. Ovi politički akti prijete stabilnosti i budućnosti BiH", navodeno je u komentaru Vlade Republike Srpske. Takođe, ističu da prioritet u pogledu korišćenja dražavne imovine, a koja se nalazi u entitetima, treba biti ekonomski razvoj a ne predimenzionirane oružane snage.

"Republika Srpska već je izrazila svoju spremnost da oružanim snagama omogući besplatno korišćenje svoje državne imovine, ali samo tamo gdje oružane snage mogu dokazati legitimnu potrebu. Od oružanih snaga treba tražiti da dokažu da su njihove potrebe u pogledu državne imovine važnije od ekonomske dobiti iz njene komercijalne eksploatacije", stav je Vlade Srpske. 

Tvrdnja da državna imovina entiteta mora biti prenesena u vlasništvo BiH kako bi mogla postati članica NATO-a je neutemeljena, ocjenjuju u Vladi. Podršku na adresu izvršne vlasti uputila je i Organizacija strarješina Vojske Republike Srpske. Ogorčeni su na Ustavni sud za koga kažu da je postao poltička sila u BiH.

- Organizacija starješina VRS podržava institucije Republike Srpske, a istovremeno tražimo od predstavnika Srpske u  zajedničkim institucijama da se odupru svim novim pokušajima omalovažavanja Republike - kaže Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije.

SDS-ov kadar v.d. pravobranioca BiH Mlađan Mandić kaže da još odluku nije dobio. Čim stigne postupiće po zakonu i zahtjevu Ministarstva odbrne, što znači da će od Geodetske uprave Republike Srpske tražiti da Veliki Žep bude upisan na BiH.

- Govorim kao pravnik, odluke Ustavnog suda BiH su obavezujuće na cijeloj teritoriji BiH, a neizvršenje odluka Ustavnog suda je krivično djelo za koje je propisana kazna zatovora, čini mi se tri godine. Pojedinci, a naročito pravnici iz Republike Srpske, zloupotrebljavaju i pravo, a i Ustav - kaže Mandić.

Mandić nije odgovorio šta u slučaju da Republika Srpska sprovede odluku, što je u suprotnosti sa Dejtonom i Ustavnom? Da li je to krivično djelo?

Ćute i Mladen Ivanić, Mirko Šarović, Igor Crnadak, Dragan Mektić i drugi srpski prestavnici u bh. vlasti. Zato je ulogu tzv. bh. premijera premijera preuzeo Denis Zvizdić. Pozdravljajući odluku suda Zvizdić nije propustio priliku da optuži zvaničnike Republike Srpske zbog, kako kaže, politikantskih izjava. Uzvratio mu je SNSD-ov Nikola Špirić, rekavši da je njegova izjava tragična, i da se Ustavni sud pretvorio u snažan instrument SDA i međunarodne zajednice u obračunu sa Republikom Srpskom.

- Јoš tragičnije od Zvizdićeve izjave jeste ćutanje srpskih predstavnika u bh. vlasti. Pribojavam se da Zvidzić govori iz ugla bh. premijera, a ne iz ugla predsjedavajućeg Savjeta ministara, što bi značilo da se srpski ministri i zamjenik u Savjetu ponašaju kao slijepi putnici na brodu, slijedeći kurs SDA i Denisa Zvizidića - kaže Špirić.

S ciljem iznalaženja jedinstvenog odgovora - Špirić je pozvao srpske predstavnike u bh. institucijama da organizuju zajednički sastanak sa vlastima Republike Srpske. Smatra da je ovo posljednja šansa da se odupremo nasrtaju na teritoriju Republike.

Јedinstven odgovor traže i u Socijalističkoj partiji. Niko, bez obzira da li predstavljaju vlast u Republici Srpskoj ili Sarajevu nema pravo da dozvoli "sknavljenje" njene teritorije.

U DNS-u su stava da samo Republika Srpska može odlučivati o svojoj teritoriji.

- Ustavima BiH i Republike Srpske je predviđeno da sva njena teritorija pripada njoj. Niko, pa ni Ustavni sud, ne može razvlastiti Republiku Srpsku - kaže predsjednik ove partije Marko Pavić.

Ko je za, a ko protiv NATO-a u BiH, tek će se pričati. Izvjesno je da Republika Srpska ne dozvoljava otimanje svoje teritorije. Nije zanemarljivo ni gorko iskustvo srpskog naroda sa NATO- bombarderima.

Na kraju, političari iz Republike Srpske se protive uspostavljanju granice NATO-a na Drini, uvažavajući politiku vojne neutralnosti koju zagovara vlast u Srbiji. Istovremeno, poručuju da nijedan predstavnik u zajedničkim institucijama nema mandat da u ime Republike Srpske forsira NATO put BiH.