latinica  ћирилица
17/08/2017 |  19:04 ⇒ 18/08/2017 | 08:23 | Autor: RTRS

Izetbegović tuži Dodika zbog izjave o Aliji i Handžar diviziji (VIDEO)

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponovo je najavio da će tužiti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog njegove izjave da je Alija Izetbegović bio pripadnik Handžar divizije. Na obilježavanju godišnjice SDA u Kaknju, Izebegović je poručio da će Dodik svoje tvrdnje dokazivati na sudu.
Alija Izetbegović - Foto: ilustracija
Alija IzetbegovićFoto: ilustracija

Iz kabineta predsjednika Republike Milorada Dodika stiglo je podsjećanje na isti scenario s kraja 2014. godine, kada je Izetbegović prvi put najavio tužbu protiv njega.

"Čovjek koji je napisao Islamsku deklaraciju i koji je bio član Handžar divizije"- ove riječi, čini se, već tri godine smetaju Bakiru Izetbegoviću. Zato je juče ponovo najavio tužbu protiv Dodika.

- Alija je bio regrutovan u partizansku vojsku, a Dodik će svoje tvrdnje dokazivati na sudu - rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegvić je još 2014. tražio da mu se Dodik javno izvini. To se, međutim, nije dogodilo, a Dodik je rekao da ne vidi ni zašto bi se izvinjavao zbog izjave da je Alija Izetbegović bio pripadnik Handžar divizije, kad su to mnogo prije objavili istoričari i mediji, poput Njujork tajmsa.

- Tvrdnju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija Izetbegović bio partizan demantovao je Njujork tajms i to dan poslije smrti njegovog oca, 20. oktobra 2003. godine, kada je objavio biografiju muslimanskog ratnog lidera, u kojoj se navodi da je podržavao Handžar diviziju - kaže Dodik.

Izetbegović je juče poručio i da će se morati tražiti alternative HDZ-u, jer "umjesto dogovora sa Bošnjacima, oni razgovaraju sa Miloradom Dodikom, koji je rušitelj BiH".

- Pored toga, tu je i Radončić, koji je rekao da je SDA platila da se ubije srpski svat sa ciljem otpočinjanja rata. I evo, optužuje se Alija Izebegović, a time i sve nas da smo krivi za rat. To mu neću oprostiti i što se mene tiče, Radončić je sa mnom završio. Svašta je govorio, ali za Aliju mu ne mogu oprostiti - rekao je izetbegović.

Sve što je Alija Izetbegović radio bilo je u funkciji Handžar divizije, smatraju stručnjaci. DŽevad Galijašević kaže da je pripadao tzv. pokretu El Hidaje, koji su činili uglavnom hodže, a koje podržavaju NDH. Podružnica tog pokreta zvala se Mladi muslimani, a njihov član bio je i Izetbegović.

- Istovremeno, Alija Izetbegović se pojavio na skupu podrške muslimanskoj policiji Muhameda Pandže, a oni su bili rezervni kadar mobilizacijski 12. SS divizije. Alija je zapaljivo govorio na tom skupu i dao podršku odlasku u jedinice Muhameda Pandže. Upravo zbog toga on je 1946. uhapšen i odležao u zatvoru do `49. godine. Tako piše u njegovoj službenoj biografiji - navodi Galijašević.

Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, nije rekao ništa što je neprimjereno, kaže Galijašević. Osim toga, mjesto odakle je sin Alije Izetbegvića poslao poruku nije slučajno izabrano - treći manevarski bataljon iz Kaknja napravio je pokolj na Ozrenu ravan zločinima pokreta El Mudžahid, kaže Galijašević.

- Oni su usred Kaknja organizovali muzej odsječenih glava Srba sa Vozuće. Dakle, nije ni čudo da su Bakir i njegov otac Alija oslon svojoj radikalnoj, islamskoj, fundamentalističkoj politici našli u tom Kaknju - kaže Galijašević.

Snimanje filma o Aliji Izetbegoviću u Tarčinu, gdje su Srbi bili zatvarani i šikanirani, nije ništa drugo nego pranje Izetbegovićeve biografije, izjavio je ranije predsjednik Dodik. A tu biografiju, Izetbegović je ispisao na srpskim žrtvama poručili su iz Udruženja žena žrtava rata.

Koliko daleko se ide sa glorifikacijom imena i lika Alije Izetbegovića, govori i činjenica da se sve glasnije zagovaraju inicijative za promjenu imena sarajevske Ulice Јosipa Broza Tita u Ulicu Alije Izetbegovića.