latinica  ћирилица
07/09/2017 |  10:30 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

PD PSBiH: Zvizdić podnosi informaciju o stanju u BiH

U Sarajevu je u toku sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi poslanici trebalo da raspravljaju o izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta i izvještaju o aktivnostima na realizaciji projekta izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica auto-puta na Koridoru "Pet ce".
Predstavnički dom - Foto: RTRS
Predstavnički domFoto: RTRS

U dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH uvršten je prijedlog poslanika nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića da predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić podnese informaciju o stanju u BiH kada je riječ o odnosu Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Ahmetović je istakao da je evidentno da ne postoji parlamentarna većina i da Zvizdić treba da odgovori na pitanje na koji način će raditi Savjet ministara, s obzirom na veoma teško stanje u BiH.

U dnevni red nije uvrštena informacija o poštovanju Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH sa fokusom na izučavanje maternjeg jezika.

Sa dnevnog reda skinuti su Prijedlog zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koje predviđaju zabranu kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima i Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH koje predviđaju zabranu negiranja genocida, čiji je predlagač poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Ovi zakoni nisu razmatrani na Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma, jer na tri zakazane sjednice uzastopno nije bilo kvoruma.

Sa dnevnog reda su skinuti i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave BiH, na zahtjev Ustavnopravne komisije, i godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu zbog neprisustva sjednici predstavnika VSTS-a.

Treba prekinuti rad na izradi Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Dušanka Majkić smatra da ne treba više dozvoliti rad na izradi Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru koji je pripremila Privremena zajednička komisija oba doma parlamentarne skupštine jer ne postoji mogućnost da ovaj zakon bude popravljen amandmanima.

U okviru rasprave o utvrđivanju novog roka za dostavljanje Izvještaja Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma o prijedlogu ovog zakona, predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je da je na nekoliko adresa stiglo pismo MMF-a u kojem se ova međunarodna finansijska organizacija snažno protivi rješenjima vezanim za Centralnu banku BiH.

"Proslijedio sam to pismo ministrima Semihi Borovac i Јosipu Grubeši koji rade u radnoj grupi za izradu ovog zakona i zamolio ih da upozore ostale članove grupe o tome. Zakon nikada nije bio u proceduri u Savjetu ministara, niti je on o njemu raspravljao i bio predlagač", istakao je Zvizdić.

Prijedlogom zakona predviđaju se poboljšanja upravljanja datim ovlašćenjima, javnim finansijama, te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, materijalnih i finansijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave BiH.

Poslanici su počeli i raspravu o Godišnjem izvještaju iz oblasti poljoprivredi za BiH za 2016. godinu.

Poslanik A-SDA Јasmin Emrić rekao je da je uznemirujuće da se iz izvještaja vidi da je u oblasti poljoprivrede sve manje zaposlenih.

"Iz izvještaja se zaključuje da je teško definisati strategije i politike koje su bile namijenjene poljoprivrednom sektoru. Svrha izvještaja je upitna ukoliko se na osnovu njega ništa ne preduzima na poboljšanju u oblasti poljoprivredne proizvodnje. Nema sistemskog pristupa i on nije prepoznatljiv u izvještaju", smatra Emrić.

Rasprava o ovoj tački dnevnog reda biće nastavljena nakon jednočasovne pauze. /nastavlja se/ne/ljč

Lovrinović razmišlja da traži Osmanovićevu odgovornost

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović rekao je danas u Sarajevu da razmišlja da zatraži pokretanja odgovornosti ministra civilnih poslova u Savjetu ministara BiH Adila Osmanovića zbog pisma koje je uputio ministru mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću o izgradnji Pelješkog mosta.

Lovrinović je na sjednici Predstavničkog doma zapitao Osmanovića na čemu je zasnovao svoje pravo da uputi pismo Vladi Hrvatske, da li mu je poznato ko vodi spoljnu politiku BiH i da li se prije slanja pisma konsultovao sa Predsjedništvom BiH i Ministarstvom inostranih poslova BiH.

Osmanović je potvrdio da je uputio pismo Butkoviću s obzirom na nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH koje se odnose na granicu BiH, ali da u njemu nije iznio stav Savjeta ministara BiH.

On je naveo da je pismo uputio zbog izjava koje su davali najviši zvaničnici Hrvatske i da je imao potrebu da Vladu Hrvatske obavijesti o postojanju pravnih smetnji.

Lovrinović je nakon Osmanovićevog odgovora rekao da razmišlja da od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića traži da se na narednoj sjednici Savjeta ministara raspravlja o njegovom pismu, a ako se to ne desi da se raspravlja o Osmanovićevoj odgovornosti.

Odgovori na upitnik u Briselu do kraja godine

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je danas da su optimistična predviđanja da će do kraja godine biti završeni odgovori na Upitnik Evropske komisije i poslati u Brisel. Zvizdić je, odgovarajući na poslaničko pitanje Saše Magazinovića iz SDP-a BiH na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, pojasnio da će do 15. septembra biti jasna slika o odgovorima koji su usaglašeni i o onima koje nisu dogovorile radne grupe, nego će ih raditi druga tijela u mehanizmu koordinacije.

"U ovom trenutku imamo dostavljene sve odgovore koji će još jednom biti vraćeni na verifikaciju institucijama koje su pripremile odgovore. Do sada se javilo više od 250 prevodilaca za posao prevođenja odgovora na Upitnik. Procjena je da će biti potrebno 100-120 prevodilaca da bi taj proces mogao da bude završen za mjesec-dva", istakao je Zvizdić.

On je podsjetio da je prvi rok da nadležne institucije BiH svoje prijedloge odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije daju do 31. januara, dodajući da bi, da je to učinjeno prema prvobitnom planu, odgovore na upitnik poslali u Brisel.

"Do 31. januara od 13 nivoa vlasti koji su učestvovali u davanju odgovora na upitnik, njih 12 je to učinilo, a nisu samo institucije Republike Srpske koje su u dostavljanju odgovora kasnile pet mjeseci. Institucije Republike Srpske odgovore su dostavile početkom jula. Mi sada pokušavamo u ubrzanoj dinamici da nadoknadimo taj gubitak od pet mjeseci", naglasio je Zvizdić.

Majkić: Za remont helikoptera izabrana firma koja nema sertifikat

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da ima informaciju da je Ministarstvo odbrane BiH prema nedavno raspisanom tenderu za remont dva helikoptera izabralo litvansku kompaniju "Herlisota" koja nema odgovarajući sertifikat za remont i ne može da garantuje siguran rad helikoptera nakon remonta.

Majkićeva je u okviru tačke poslanička pitanja na sjednici Predstavničkog doma pitala kako je moguće da tenderska komisija dodijeli posao kompaniji bez sertifikata i da li je u sastavu tenderske dokumentacije predviđen jedan od uslova da kompanija koja se javi na konkurs mora imati obezbijeđen sertifikat?

"Da li to znači da će se ponoviti slučaj remonta dva helikoptera u Ukrajini, kada su letjelice došle u lošijem stanju nego što su otišle na remont koji je plaćen 10 miliona KM?", istakla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da je Savjet ministara BiH donio odluku o remontu helikoptera serije "MI" ukupne vrijednosti 7,4 miliona KM, koji imaju ključnu ulogu u civilnim namjenama i pomoći lokalnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda.

Ministar odbrane u Savjetu ministara Marina Pendeš naglasila je da su od četiri pristigle prijave, dva kandidata ispunjavala kvalifikacije, dok dva nisu ispunjavala uslove date u tenderskoj dokumentaciji.

Pendeševa je rekla da Ministarstvo odbrane kao stranka u ovom trenutku ne može dati nikakve informacije, niti dodatna pojašnjenja, dok se ne okonča postupak pred Kancelarijom za razmatranje žalbi.

Ona je navela da će Ministarstvo odbrane nakon konačnog rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi javnosti i Parlamentarnoj skupštini prezentovati sve elemente i detalje postupka.

"Ministarstvo odbrane smatra da je postupak sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i svim zakonskim aktima koji uređuju ovu materiju", istakla je Pendeševa.

Izvor: SRNA