latinica  ћирилица
08/09/2017 |  07:57 ⇒ 13:24 | Autor: RTRS

"Taština malih razlika" Grejsona Perija predstavljena u MSU RS (VIDEO)

Izložba "Taština malih razlika", dobitnika Tarnerove nagrade Grejsona Perija, predstavljena je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. U fokusu izložbe savremenog britanskog umjetnika je šest tapiserija, koje pričaju priču o društvenoj pokretljivosti u Velikoj Britaniji 21. vijeka.
"Taština malih razlika" Grejsona Perija u MSU RS - Foto: RTRS
"Taština malih razlika" Grejsona Perija u MSU RSFoto: RTRS

Početna umjetnikova postavka i polazište je slika "Život razvratnika", engleskog slikara iz 18. vijeka Vilijema Hogarta, na kojoj se vide detaljno razrađeni aspekti tadašnjeg života, stila i preovlađujućeg ukusa.

Grejson Peri, skoro tri vijeka kasnije, kreće tim tragom i uspinjući se uz vertikalu britanskog društva, otkriva markantne tačke britanskog poimanja lijepog i poželjnog. Tapiserije koje su dio izložbe prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela- od ranog djetinjstva, tinejdžerskih godina pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. 

Grejson Peri je rođen 1960. godine i jedan je od najpoznatijih britanskih umjetnika. Živi i radi u Londonu. Prepoznatljiv je po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, ali i provokativnim temama kao što su religija, pol, politika, klase i identitet.

Posebnost izložbe u Banjaluci jeste činjenica da je ovo jedini grad u okviru balkanske turneje koji će umjetnik posjetiti, a osim prisustva na otvaranju izložbe, Grejson Peri je održao i predavanje u prepunoj Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski Dvor, kaže direktor Muzeja savremene umjetnosti Srpske, Sarita Vujković.

Gradonačelnik, Banjaluke Igor Radojičić poručio je da je Banjaluka domaćin velikog kulturnog događaja koji neće posjetiti samo domaća publika, već i brojni gosti. Izložba, koja na svom putovanju Balkanom, trenutno gostuje u Banjaluci, biće otvorena do 20. oktobra.