latinica  ћирилица
08/09/2017 |  17:37 ⇒ 09/09/2017 | 09:21 | Autor: RTRS

Analitičari: Vučićeva posjeta Sarajevu smiruje region (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je iz BiH. Tokom dvodnevne posjete, razgovarao je sa bh. zvaničnicima, a u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima lokalne vlasti. Pred odlazak, ponovio je da je Srbija iskren prijatelj BiH, i da je obostran interes da se dostigne dvije milijarde evra u međusobnoj trgovinskoj razmjeni. Dogovorena je posjeta članova Predsjedništva Beogradu, i zajednička sjednica Savjeta ministara i Vlade Srbije do kraja godine.
Sarajevo: Vučić sa članovima Predsjedništva BiH - Foto: SRNA
Sarajevo: Vučić sa članovima Predsjedništva BiHFoto: SRNA


Političko Sarajevo raširenih ruku je dočekalo i ispratilio Aleksandra Vučića. U često naglašavanoj "srdačnoj" atmosferi razgovoralo se o zajedničkoj budućnosti, uklanjanju ekonomskih barijera, korekciji granice.

"Srbija nije bauk već iskreni prijatelj BiH,prošlost ne treba da zaboravimo ali gledajmo u budućnost i radimo u interesu naše djece", istakao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije tokom dvodnevne posjete BiH.

I bliska prošlost tačnije brutalani pokušaj linča u Potočarima se ne zaboravlja. Upravo zbog budućnosti i digniteta BiH sve treba istražiti poručio je juče Dragan Čović. Denis Zvizdić o tome danas ni riječi, sa svojim kako je rekao prijateljem Acom razgovarao je o stvaranju zajedničkog ekonomskog prostora.

"Mi smo male zemlje na Zapadnom Balkanu i pojedinačno ništa ne možemo da uradimo a ujedinjin u zajednički ekonomski prostor možemo biti interesantni za strane investicije", naveo je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Bez obzira na negativan prijem u federalnim medijima i pojedinim političkim krugovima u Sarajevu Vučićeva posjeta BiH je važna jer dolazi u trenutku kada region "vri" smatra Žarko Papić.

"Јer veliki igrači NATO i Rusija počinju igrati šah na ovom terenu zato je posjeta stabilizirajuća za region i odnose
dvije zemlje", naveo je politički analitičar Žarko Papić.

Iako se iz zvaničnih istupa to ne vidi izvjesno je da se Vučić koji je uoči dolaska izjavio da "neće dozvoliti ponižavanje Srba" interesovao za težak položaj srpskog naroda u FBiH. Takve informacije mogao je da dobije i tokom posjete novoustoličenom mitropolitu dabrobosanskom.

"Јa mislim da je to dobro i da će to uticati na promjenu položaja Srba u FBiH", istakao je Žarko Papić, politički analitičar iz Sarajeva.

SNSD u svom saopštenju daje punu podršku porukama Aleksandra Vučića iz čega se vidi da je Srbija ključna za stabilnost u regionu. Posebno ističu posjetu srpskog predsjednika Istočnom Sarajevu što je znak da Republika Srpska i srpski narod u BiH uvijek mogu da računaju na podršku iz Srbije.