latinica  ћирилица
09/09/2017 |  08:48 ⇒ 08:51 | Autor: RTRS

Centralna proslava Svetih Novomučenika Јasenovačkih

Centralna proslava Svetih Novomučenika Јasenovačkih biće održana danas u Manastiru Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu.
Hram Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu - pomen na stradale u jasenovcu - Foto: RTRS
Hram Rođenja Svetog Јovana Krstitelja u Јasenovcu - pomen na stradale u jasenovcuFoto: RTRS

Svečanosti će prisustvovati srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac.

U 9.00 časova Svetu arhijerejsku liturgiju služiće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit smolenski Isidor, arhiepiskop mihalovsko-košicki Georgij i više arhijereja Srpske pravoslavne crkve i sestrinskih pravoslavnih crkava.

Prema programu obilježavanja, U 12.00 časova biće obavljen čin osveštanja slavskog kolača i žita na humci pored "Kamenog cvijeta", a u 18.00 časova biće služeno Večernje bogosluženje u Sabornom hramu Svete Trojice u Pakracu.

Sutra će u 9.00 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija i osveštanje Paraklisa Blagoveštenja Presvete Bogorodice u Vladičanskom dvoru u Pakracu.

Sveta arhijerejska liturgija u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kućancima, gdje je kršten blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, biće služena u ponedjeljak, 11. septembra, u 9.00 časova, na praznik Usjekovanja glave Svetog Јovana Krstitelja.

Ove godine posebno se obilježava 75 godina od stradanja srpskog naroda sa Kozare, koji je bio najveća žrtva Јasenovca i Drugog svjetskog rata.

Hiljade kozaračkih žena i djece nastradalo je u sistemu jasenovačkih logora, a samo manji broj djece spasili su Diana Budisavljević i njeni saradnici.

Iz Eparhije pozivaju vjerni narod da učestvuje u ovim događajima koji imaju neizmjerno značenje kako za sve postradale tako i za nastavak građenja kulture sjećanja na Јasenovac i njegove žrtve.

Izvor: SRNA