latinica  ћирилица
09/09/2017 |  09:31 ⇒ 09:32 | Autor: RTRS

Njemačka: Pronađena lista sa 5.000 imena potencijalnih meta napada

Službenici njemačkih bezbjednosnih agencija su tokom pretresa kuća i radnih mjesta dvojice osumnjičenih za terorizam u gradu Roštok u pokrajini Meklenburg-Forpemern pronašli listu sa više od 5.000 imena potencijalnih meta napada, uključujući više od stotinu političara, pišu danas lokalni mediji.
Njemačka policija (Foto: HEIDELBERG24/PR-Video/Priebe) -
Njemačka policija (Foto: HEIDELBERG24/PR-Video/Priebe)

Njemački dnevnik "Velt" pozivajući se na bezbjednosne izvore, piše da se vjeruje da je jedan od osumnjičenih, koji je bivši policajac i suspendovan je sa dužnosti, koristio svoj službeni računar za potragu adresa političkih neistomišljenika.

Vlasti su saopštile da je policija 28. avgusta pretresla kuće policajca i još jedne osobe osumljičene za planiranje otmice i ubistva političara zbog svojih stavova prema imigraciji.

Novinski izvještaj predstavlja prve značajnije detalje objavljene o ovom slučaju.

Iz kancelarije saveznog tužilaštva navodi se da su osumnjičeni, koji su strahovali da će politika prema izbjeglicama osiromašiti Njemačku, prikupljali hranu i municiju, te da su počeli sa planiranjem napada.

Prema pisanju lista, nema nikakvih indikacija o mogućem praćenju osoba navedenih na listi ili konkretnim planovima za ubistva.

Izvor: SRNA