latinica  ћирилица
09/09/2017 |  13:50 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Dan opštine Stanari-Povelja počasnog građanina predsjedniku Dodiku

Načelnik opštine Stanari Dušan Panić rekao je da je ta lokalna zajednica dvije i po godine nakon osnivanja ispunila većinu zadatih ciljeva, i za naredni period najavio nove investicione aktivnosti u realnom sektoru, vodosnabijevanju, putnoj i komunalnoj infrastrukturi.
Stanari - svečana sjednica povodom Dana opštine - Dušan Panić - Foto: SRNA
Stanari - svečana sjednica povodom Dana opštine - Dušan PanićFoto: SRNA

Panić je povodom obilježavanja Dana opštine Stanari - 9. septembra, rekao novinarima da je lokalna uprava za narednu godinu utvrdila šest strateških ciljeva, za čiju realizaciju su već izvršene neophodne pripreme.

Riječ je o otvaranju novih radnih mjesta u realnom sektoru, izgradnji bunara i mreže za vodosnadbijevanje, dovršetku eksproprijacije zemljišta u naselju Ninković za priključenje na auto-put "9. januar", izgradnji puta koji povezuje Teslić i Stanare, izgradnji zgrade Administrativnog centra opštine Stanari gdje će biti smješteni republički organi, te uređenje glavne ulice u ovoj lokalnoj zajednici.

Panić je rekao da je zadovoljan dosadašnjim radom Opštinske uprave.

 On je naveo da je u proteklom periodu zaposleno novih 200 radnika, od čega najviše u komapniji EFT RiTe Stanari, urađen prostorni plan opštine, riješeni imovinsko pravni odnosi, kupljeno zemljište za industrijsku zonu koja će biti u funkciji do kraja godine, do kada će biti dovršena i Strategija razvoja Stanara 2017-27.

Asfaltirano je 30 kilometara putne komunakcije, uveden investitor za kopanje bunara, a značajna sredstva su uložena za potrebe omladine, boračkih kategorija, kulturne, sportska i društvene aktivnosti, te socijalna davanja za najugroženije građane.

Panić je ukazao na neriješene imovinske odnose sa gradom Dobojem i najavio da bi se konkretne aktivnosti oko kreditnih sredstva kao sporne tačke diobnog bilansa, trebale utvrditi i definisati već tokom ovog mjeseca.

U sali Centra za kulturu opštine Stanari u okviru programa obilježavanja Dana ove opštine - 9. septembra uručena su nagrade i priznanja najzaslužnijim pojedincima.

Ove godine najviše opštinsko priznanje "Povelja počasnog građanina opštine Stanari sa zlatnim grbom opštine" dodijeljena je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku.

Nagrada se dodjeljuje za izuzetan doprinos u osnivanju-obnovi opštine Stanari i podršci u razvojnim projektima, a prije svega za doprinos na očuvanju i razvoju Republike Srpske, očuvanju identiteta srpskog naroda i opštem napretku svih građana Srpske.

"Plaketa opštine Stanari" dodijeljena je direktoru Osnovne škole "Desanka Maksimović" Aleksandru Ristiću za doprinos u razvoju školstva, kao i Anki Kovačević, učiteljici u penziji, za doprinos u obrazovanju i vaspitanju više generacija učenika u Osnovnoj školi u Ostružnji Donjoj.

Pohvale sa novčanim nagradama od 500, 300 i 200 KM dodijeljene su poljoprivrednicima koji su ostvarili izuzetne prinose, učenicima i studentima za postignute rezultate u oblasti obrazovanja, mladim sportistima i učenicima za rezultate na međunarodnim, regionalnim i republičkim takmičenjima, kao i višestrukim dobrovoljnim davaocima krvi.

Nakon svečanosti organizovan je ručak na fudbalskom stadionu "Rudar".

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 9. septembra 2014. godine Zakon o osnivanju opštine Stanari, kojim se uređuje osnivanje, područje, nadležnosti, organi, njihov izbor i finansiranje ove opštine.

Poslanici su usvojili i dopunu Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, kojom se utvrđuje da teritoriju Srpske čini i opština Stanari.

Ova zakonska rješenja predložio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Izvor: SRNA