latinica  ћирилица
09/09/2017 |  14:35 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Evrobasket: Slovenija savladala Ukrajinu, Njemačka eliminisala Francusku

Košarkaška reprezentacija Slovenije plasirala se u četvrtfinale Evropskog prvenstva, nakon što je u susretu osmine finala savladala selekciju Ukrajine rezultatom 79:55.
Košarka - Foto: ilustracija
KošarkaFoto: ilustracija

U Istanbulu je danas počela nokaut faza Evrobasketa, a slovenački košarkaši su, u prvom susretu osmine finala, savladali selekciju Ukrajine 79:55 (26:17, 16:10, 26:16 i 11:12) i tako obezbijedili plasman među osam najboljih na ovogodišnjem Evrobasketu.

Slovenija je već od samog početka pokazala apsolutnu dominaciju u igri, što je potvrdio i rezultat na kraju prve četvrtine, kada je bilo 26:17, dok je rezultat prvog poluvremena 42:27. Većih promjena do kraja utakmice nije bilo, a Slovenija je nastavila povećavati razliku.

Konačan rezultat bio je 79:55 za Slovence.

Slovenija će u četvrtfinalu odmjeriti snage s boljim iz meča Letonija- Crna Gora, koji na rasporedu sutra, 10. septembra.

Košarkaši Njemačke su prošli u četvrtfinale Evrobasketa pobjedom nad Francuskom 84:81 i izbacili polufinaliste prošlog Evrobasketa i osvajače bronzane medalje.

Francuzi su pred svoj četvrtfinalni meč bili favoriti jer je Njemačku tokom većeg dijela priprema i na samom turniru uglavnom vukao jedan momak, Denis Šruder.

On je sa 21 poenom i osam asistencija i ovog puta bio jedan od najboljih na parketu uz Danijela Tajsa koji je imao poen više, a svom učinku je dodao još i sedam skokova.

Francuska po prvi put od 1997. godine neće igrati u četvrtfinalu Evropskog prvenstva za košarkaše, a na tom putu im nije pomogla ni sjajna partija Evana Furnijea koji je imao 27 poena. Boris Dijao je popunjavao sve svoje kolone sa 15 poena, devet skokova i pet asistencija.

Ni to nije bilo dovoljno zašta je dovoljno pogledati šut Njemačke u posljednjoj četvrtini. Šest trojki i ukupno 29 poena za skoro NBA četvrtinu u kojoj je briljirao Tajs obezbijedilo je Nijemcima veliku pobjedu i novi veliki ispit jer čekaju pobjednika meča Turska – Španija.

Košarkaši Italije plasirali su se u četvrtfinale Evrobasketa u kome čekaju boljeg iz duela Srbije i Mađarske.

Italija je pobijedila Finsku sa 70:57 u meču u kome su najbolji bili Marko Belineli i Luiđi Datome. Italija je imala i 20 poena prednosti, a motivisani Salin i Koponen nisu pomogli Finskoj da dođe do novog čuda.

Belineli je za Italiju postigao 22 poena uz četiri skoka i dve asistencije, Datome je imao 15 poena i tri skoka, Meli i Heket su imali po deset.

U timu Finske je najbolji bio Peteri Koponen sa 13 poena, Salin je imao 11 i osam skokova, a izostala je dobra partija Čikagovog 'čuda' Laurija Markanena koji je meč završio sa samo četiri poena i tri skoka za 20 minuta na parketu.

Izvor: Nezavisne, B92