latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:22 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Godišnjica više brigada i odreda VRS (VIDEO)

Deveti septembar 1992. godine ostao je upisan kao važan datum u istoriji nekoliko jedinica Vojske Republike Srpske.
VRS - obilježavanje - Foto: RTRS
VRS - obilježavanjeFoto: RTRS

Kod Višegrada su se danas prisjetili pogibije boraca u tunelu Brodari, dok su u Bileći i Vlasenici obilježene godišnjice formiranja elitnih jedinica VRS.

Tog devetog septembra 1992. u ovom tunelu na putu Višegrad – Rudo jedanaest srpskih boraca je tokom devet dana ostalo blokirano u potpunom okruženju muslimanskih snaga. Žarko Toković prisjeća se tih dramatičnih događaja. 

Sedmorica boraca iz 2. i 4. podrinjske brigade su poginula, a u obilježenom sanitetskom vozilu ubijene su doktorka i medicinska sestra. Ubice nikada nisu kažnjene – opominju potomci. 

- One su krenule da ranjenima pomognu, na njih su pucali tu sa strane, iako je vozilo vidno bilo obilježeno - rekla je kćerka poginule medicinske sestre Tatjana Marinković.

Ovaj događaj iz tunela kasnije je pretočen u poznatu filmsku priču, a svakog devetog septembra porodice stradalih i borci odaju počast žrtvama. Svojih poginulih saboraca prisjetili su se i pripadnici sedmog . Na 25. godišnjicu osnivanja jedinice prijateljski zagrljaji, poneka muška suza , i sjećanje na dane slave i hrabrosti.

- Nismo okaljali čast korpusa, nismo okaljali čast uniforme i jedinice kojoj smo pripadali - dodao je bivši komandant sedmog izviđačko-divrezantskog odreda Hercegovačkog korpusa u Bileći Aneđelko Miličević.

- Bili smo dobri borci i mislim da smo i sada dobri ljudi, jer se okupljamo evo 25. godina kasnije - izjavio je bivši pripadnik 7. izviđačko-divrezantskog odreda Stanimir Damjanac.

Molitva , svijeće i cvijeće za poginule saborce, i u Bileći, ali i u Vlasenici , gdje je takođe svečano obilježeno 25 godina osnivanja vlaseničkog jurišnog odreda . Ova elitna jedinica izgubila je 33 svoja borca , a više od stotinu ih je ranjeno.

- Veliko je za sve nas što smo imali takvu jedinicu. Ponosni smo - kaže otac poginulog borca Nedeljko Radić.

- Časno su se borili za svoju grudu i stavili pečat časti i slobode - istakao je bivši komandant vlaseničke brigade VRS Mile Kosorić.

Žrtva svih onih koji su za otadžbinu dali živote ne smije se zaboraviti , i naša je dužnost da se njihove žrtve s ponosom prisjećamo, ali i da opominjemo na sve strahote koje rat nosi sa sobom – poruka je sa sva tri mjesta na kojima su se danas okupili bivši borci da se prisjete događaja od prije dvije i po decenije.