latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:51 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Uoči početka akademske godine turbulencije na Univerzitetu Istočno Sarajevo (VIDEO)

Uoči početka akademske godine turbulencije na Univerzitetu Istočno Sarajevo. Grupa dekana i predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta, ultimativno su zatražili ostavku rektora Radoslava Grujića, zbog, kako navode, opstrukcije prema pojedinim fakultetima i nanošenja štete ugledu Univerziteta.
Univerzitet u Istočnom Sarajevu - Foto: RTRS
Univerzitet u Istočnom SarajevuFoto: RTRS

Univerzitetu šteti "revolucija" u pokušaju, stigao im je odgovor druge grupe dekana i prorektora, koji ponašanje kolega nazivaju brutalnim gaženjem demokratije.

Iznuđene ostavke ili smjene, ponovo su ozbiljno evoluirale na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu! Drugi put za samo tri godine. Prethodni rektor Mitar Novaković ostavku je podnio 2014.-e. Zvanično – zbog odlaska u penziju. No prije ostavke, svjedočili smo nimalo akademskim spektaklima u pokušaju njegove smjene. Harmonija među “ambicioznim” članovima univerzitetskog senata, nije dugo trajala. Pod uslovom da od početka nije bila virtuelna! Zahtjev za ostavkom Radoslava Grujića i prije godinu dana potpisao je predsjednik Studentskog parlamenta Milan Milišić – zvanično i između ostalog zbog - sve praznijih studentskih klupa. Ovaj važni studentski funkcioner ponovo je među potpisnicima zahtjeva, sa još 10 dekana Univerziteta. Razlozi sročeni u šturom saopštenju.

"Zbog ignorisanja potreba i otvorene opstrukcije pojedinih fakulteta, ometanja razvoja i nanošenja ugledu Univerziteta, te zbog neslaganja sa očigledno nestručnim i nesavjesnim načinom njegovog rukovođenja i donošenja odluka, a sve u cilju hitnog rješavanja nagomilanih problema", navodi se u saopštenju.

Potpisnici, oni malobrojni koji su na naše pozive uopšte i odgovorili, za detalje nisu bili spremni.

- Mi smo se dogovorili da ne dajemo sada nepotrebne izjave s obzirom da su to pitanja koja treba da riješi Univerzitet. I ne želimo da ništa bude van nekog akademskog odnosa - rekao je dekan Ekonomskog fakulteta Ljubiša Vladušić.

Na "akademski odnos" jučerašnja sjednica proširenog kolegijuma Univerziteta, baš i nije ličila. Tako tvrde druga grupa dekana i prorektora i potpisnici drugog saopštenja. Kažu "tražioci ostavke" sa pripremljenim aktom pojavili su se na sjednici i odmah na početku - rektoru ultimativno ostavili tek pola sata "da odluči"! A onda istu napustili. 

- Prosto ne znamo o čemu se radi, ne znamo zašto, nismo čuli razloge. Priznaćete nije u jednom pristojnom društvu koje hoće da bude demokratsko na svim nivoima izneti svoj ultimatum i ucjenu, napustiti i otići - istakao je profesor Radomir Lukić.

Bez odgovora je ostalo i pitanje čije stavove zastupaju dekani inicijatori smjene, lične ili kako kaže dekan Tehnološkog fakulteta iz Zvornika Miladin Gligorić, stavove fakulteta kojeg predstavljaju, odnosno fakultetskih vijeća.

- Mi kao dekani nemamo pravo niti da smjenjujemo niti da postavljamo rektora . Rektor se bira konkursom i bira ga senat. Čini mi se da su ovdje više neki lični interesi isplivali nezadovoljni nekim rješenjima - kaže Gligorić.

Na pitanja o problemima na Univerzitetu koji su eventualno mogli da inspirišu rektorove oponente, profesor Lukić, koji je i jedan od prvih nastavnika ove visokoškolske ustanove, odgovara:

- Јa ne vidim nikakvog razloga za takav ultimatum i za razloge za smjenu. Naš Univerzitet kao i svi u BiH i Republici Srpskoj muče isti problemi i nije ništa u gorem ili boljem stanju od drugih - dodao je Lukić.

O eventualnoj političkoj pozadini nove revolucije na Univerzitetu Istočno Sarajevo, niko, bar javno, ne želi da govori. I dok rektor ćuti, o svemu bi, očekuju i jedni i drugi, uskoro trebalo da raspravlja Senat Univerziteta.