latinica  ћирилица
09/09/2017 |  17:56 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

U Јasenovcu obilježen praznik Svetih Novomučenika jasenovačkih (VIDEO)

U Јasenovcu je obilježen praznik Svetih Novomučenika jasenovačkih. Episkop pakračko-slavonski Јovan istakao je da je ovaj praznik jedinstven u pravoslavlju, poručujući da je hrišćanski praštati, ali ne i zaboravljati.
Obilježavanje u Јasenovcu - Foto: RTRS
Obilježavanje u ЈasenovcuFoto: RTRS

Da Јasenovac i brojna druga stratišta za Srbe ne smiju biti zaboravljeni, jer bi to značilo gubljenje vlastitog identiteta i istorije, poručio je i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Zločini u jasenovačkim logorima smrti nikada ne smiju biti zaboravljeni, smatraju oni koji su u Јasenovac došli iz pijeteta prema stradalim precima.

Poštovanje Јasenovca, jasenovačkih žrtava i stradalne prošlosti mora biti na mnogo višem nivo, nego što je to danas, stav je istoričara.

- Јasenovac mora biti kultno mesto za srpski narod, da se poštuje ono što je SPC uradila – jasenovačke žrtve uvrstila u red svetih - rekao je direktor Muzeja gonocida u Beogradu Veljko Đurić Mišina.

Istorijska istina mora izaći na vidjelo, kako bi se zacijelile nezarasle rane iz prošlosti.

- Čuvamo uspomenu na njih jer to ovi ljudi jesu zaslužili. Ako je iko u ovom vijeku preživio neki genocid, onda je to srpski narod na ovim prostorima - izjavio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

- Mi želimo da između granice zla, mržnje, ljubavi i oprosta, pobijede oprost i ljubav, i iz tog razloga moraju svi biti svjesni da prihvate istoriju kakva je bila - kaže Darko Banjac iz Odbora NSRS za Јasenovac i Donju Gradinu

Srpska pravoslavna crkva i u najtežim vremenima pronosila je istinu o jasenovačkim novomučenicima, čuvajući spomen na svaku nevinu žrtvu.

- Mi ovdje, ja kao episkop pakrački i slavonski i sveštenici Eparhije pakračke jesmo čuvari Јasenovca za vas, čuvari Јasenovca za sav naš narod - istakao je episkop pakračko-slavonski Јovan.

Dva dana nakon uklanjanja sporne ploče sa natpisom "Za dom spremni", srpski član Predsjedništva BiH je poručio da Hrvatska mora odlučiti da li će biti moderna država koja će poštovati žrtve drugih, ili će biti isključiva.