latinica  ћирилица
09/09/2017 |  18:43 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Obilježena godišnjica osnivanja Vogošćanske brigade (VIDEO)

Na vojničkom spomen-groblju Mali Zejtinlik u Sokocu, gdje je smiraj pronašlo skoro hiljadu boraca, odavanjem počasti i služenjem parastosa, prvi put je obilježena godišnjica osnivanja Vogošćanske, kasnije 3. Sarajevske brigade.
Vogošćanska brigada - Foto: RTRS
Vogošćanska brigadaFoto: RTRS

Ova jedinica učestvovala je u odbrani srpskih prostora na zapadnom dijelu sarajevskog ratišta, ali i saborcima pomagala gdje i kad god je to bilo potrebno.

Na najtužnije parče srpske zemlje na Balkanu stigli su iz svih krajeva Srpske. I izvan njenih granica. Da se poklone sjenima svojih saboraca. Zapale im voštanice i evociraju ratne uspomene – gorostasi sa zapadne sarajevske kapije. I da se ponosno i prkosno, prisjete istorije započete u proljeće 1992. godine.

- Imala je u prvom svom sastavu oko 2.300 boraca. Ratovala na području opština Vogošća, Hadžići, Ilijaš, Treskavica - naveo je prvi komandant Vogošćanske brigade Miladin Trifunović.

ton – Aleksa Sikiraš ....to je bilo jedno ratište koje je bilo teško zbog Pretisa i spajanja sa Zenicom i Olovom, to je bila težnja muslimana koji su godinama cijelog rata težili da spoje. Međutim mi smo održali te linije.

Smjenjivale su se muslimanske ofanzive na Vogošću. Po jačini teško ih poređati. Baš kao i Vogošćane po hrabrosti. Njih više od 430, životom su odbranili svoju nejač, djecu, starce. Odbranili i svaki pedalj srpske zemlje.

ton – Predrag Spaić ...najstrašnija ofanziva i najjača je bila 15. jula 95 gdje nas je napalo preko 30.00 neprijateljskih vojnika i gdje smo uspjeli da se odbranimo.

Štitili su od sarajevskih jurišnika i fabriku Pretis, na koju je neprijatelj bezuspješno i stalno kidisao. No iz nje se ipak municijom i materijalno- tehničkim sredstvima sve vrijeme rata snabdijevala samo srpska vojska. Stizali i da pripomognu svojim saborcima sve do Hercegovine, Grahova i Glamoča.... A onda su zajedno sa ostalim sarajevskim Srbima, ponijeli krst kao metaforu stradanja i patnje u nepreglednom egzodusu. I armirali i temelje i granice Republike Srpske.

- Mene raduje da su ovi ljudi itekako svjesni svoje borbe u kojoj su učestvovali svjesni rezultata i djela koje su ostvarili svjesni su toga da trebaju neprekidno i stalno da poštuju žrtve koje smo dali za stvaranje Republike Srpske - istakao je predsjednik BORS-a Milomir Savčić.

Na poštovanje neimara Republike Srpske opominju suze majki, nezaposleni saborci i potomci poginulih. Sa svih, pa i današnjeg parastosa. A vogošćani vezani neraskidivim ratnim krvavim nitima, koje zub vremena ne može uništiti, obećaše gdje god da bili, Srpska im staje zavjet. I njima i njihovim potomcima.