latinica  ћирилица
10/09/2017 |  09:28 ⇒ 09:29 | Autor: RTRS

Zlatni lav za film "Oblik vode" Giljerma del Tora

Film "Oblik vode" čiju režiju potpisuje meksički reditelj Giljermo del Toro, osvojio je sinoć Zlatnog lava na Venecijanskom filmskom festivalu.
Giljermo del Toro sa Zlatnim lavom - Foto: Getty Images
Giljermo del Toro sa Zlatnim lavomFoto: Getty Images

 Za najbolju režiju nagrađen je francuski glumac i reditelj, debitant Gzavije Leran za "Starateljstvo".

Gran-pri Mostre otišao je u ruke izraelskog reditelja Samuela Maoza za film "Fokstrot".

AFP ostvarenje "Oblik vode" naziva romantičnim, naučnofantastičnim ostvarenjem.

- Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono u šta vjerujete - u mom slučaju, u čudovišta - možete sve da postignete, rekao je Del Toro u obraćanju na najstarijem filmskom festivalu u svijetu.

Reditelj je naglasio da nagradu posvećuje mladim latinoameričkim rediteljima. Film predstavlja priču o ljubavi nijeme djevojke i neobičnog stvorenja.

Za najbolju režiju nagrađen je francuski glumac i reditelj, debitant Gzavije Leran za film "Starateljstvo". 

Nagradu žirija, Gran-pri 74. festivala u Veneciji, osvojio je izraelski reditelj Samuel Maoz za film "Fokstrot", dok su Palestinac Kamel el Baša i Britanka Šarlota Rempling dobili nagrade kao najbolji glumci.

Na spisku 21 filma u konkurenciji za Zlatnog lava bila su, između ostalih, ostvarenja reditelja DŽordža Klunija i triler Darena Aronofskog, koji su važili za favorite.

Zlatni lav za životno djelo ovogodišnje Mostre dodijeljen je 1. septembra američkim glumcima DŽejn Fondi i Robertu Redfordu. Njima u čast prikazan je film "Our Souls at Night" reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Izvor: RTS