latinica  ћирилица
12/09/2017 |  19:42 ⇒ 20:23 | Autor: RTRS

Bezbjednosne službe, pored upozorenja, tvrde da BiH nema problem sa terorizmom! (VIDEO)

"Nemamo problem s terorizmom i u Bosni i Hercegovini se ne vijore zastave ISIL-a"- ovako glasi, kako kažu "institucionalni" odgovor, predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića i ministra bezbjednosti Dragana Mektića na učestale izjave koje pristižu iz zemalja okruženja i Evropske Unije o BiH kao terorističkoj prijetnji ili potencijalnoj terorističkoj bazi. Domaćim kritičarima bezbjednosne situacije u BiH čak su priprijetili i krivičnim gonjenjem.
Zastava ID u Gornjoj Maoči (avaz.ba) -
Zastava ID u Gornjoj Maoči (avaz.ba)

"Institucionalno" su se sastali. Iza zatvorenih vrata vijećali 90 minuta - Zvizdić, Mektić i direktori policijskih i bezbjednosnih agencija na nivou BiH. A onda pobjedonosno saopštili brojnim novinarima da se u BiH ne vijore zastave Islamske države.

- U BiH se ne vijore zastave ISIL-a. To naprosto nije istina, to je jedna paušalna izjava koja je izrečena u sklopu predizbornih aktivnosti - rekao je Zvizdić.

Izgleda da je predsjedavajući SM BiH zaboravio zastave ID-a iz maja ove godine u selu Ljubače kod Tuzle, iz maja 2015. u Ošvi kod Maglaja, iz Gornje Maoče kod Brčkog takođe... Ovo je samo dio, bilo ih je još! I zastava i slično "okićenih" naselja!

U lov na isilove zastave "kojih nema" hitali su i kordoni bh. policajaca i bezbjednjaka. I nisu ih pronalazili jer ih "institucionalno nema"!

- Naše službe ne raspolažu podacima da u BiH ima 5.000 ili 10.000 radikaliziranih osoba koje mogu prestavljati terorističku prijetnju - naveo je Zvizdić.

Nema ni 3.000 potencijalnih terorista u BiH i "nije ih bilo" ni 2010. godine, nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu kada je tu antologijsku rečenicu, mašući spiskovima, izrekao tadašnji direktor Almir DŽuvo.

- Nije rekao da imamo 3.000 potencijalnih teroristi, nije rekao da je bilo 3.000 potencijalnih terorista - tvrdi danas ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

A možda o svemu inače "dobro obaviješteni" prvi bh. bezbjednjak, tu DŽuvinu rečenicu nije imao priliku da čuje, pa ćemo mi svoju zadaću da obavimo, podsjećajući šta je on tada rekao: "Vidim potencijalnu opasnost od 3.000 ovih ljudi koji u svakom momentu mogu `prevrnuti`, da li zbog psihičkog ili nekog drugog stanja, ili zbog toga što će ih neko motivisati da naprave teroristički akt koji će imati puno veće posljedice".

Istine radi, DŽuvo je brojao bh. "potencijale" samo jednom – a onda se i on ućutao! Nije, kaže, izazvao odobravajuće konotacije! Očekivano i institucionalno!

2012.  godine rekao je da neće više govoriti o brojkama: "Јednom sam rekao i nije izazvalo odobravajuće konotacije", rekao je tad.

Institucionalno su zato dvojac Zvizdić i Mektić etiketirali i pojedine novinare, koji su danas pitanja postavljali! I analitičare koji ne misle kao oni. Priprijetili čak i sankcijama jer se kako kažu "prave" tenzije "štetne" za BiH!

- Pozivam institucije BiH da se utvrdi tačnost, odnosno netačnost, takvih navoda i da te osobe budu adekvatno sancionisane zbog takvih izjava koje nanose ogromnu štetu BiH i koji predstavljaju jednu vrstu protivustavnog i protivzakonitog djelovanja protiv suvereniteta BiH - rekao je Zvizdić.

Da li se to institucionalno, guši i sloboda govora, DŽevad Galijašević pita javnost! A Mektića i Zvizdića šta su učinili na presijecanju sumnjivih tokova novca koji služe za finansiranje terorizma? Šta su preduzeli o pitanju 22 paradžemata koji duže od godinu i zvanično djeluju izvan okvira Islamske zajednice? Da li su otkrili naredbodavce, saradnike, finansijere terorista iz Zvornika i Rajlovca ili napadače na premijera Srbije Aleksandra Vučića?

- Niko ovdje ne montira BiH nego ova nesposobna, destruktivna, antiustavna garnitura u Sarajevu, ustvari kao što nije sposobna ni jedan problem riješiti, pokazuje da je ona glavni problem. Zar ga nije sramota uopšte pominjati borbu protiv terorizma, zar on misli da može ušutkati informacije koje cirkulišu Evropskom unijom - pita Galijašević.

Zvizdiću i Mektiću za rukom je pošlo danas da prekinu novinarska pitanja i ućutkaju samo direktore bh. bezbjednosnih i policijskih agencija. Kao ikebane stajali su iza "institucionalnih" leđa, uz riječi prvog bh. bezbjednjaka: "To ću ja, pošto sam ja neka krovna kuća".

Institucionalni odgovor vodećih bezbjednjaka podsjetimo, uslijedio je nakon upozorenja iz zvaničnog Zagreba, Beča, Budimpešte... Zastave ISIL-a vijore se kroz BiH! BiH je "baza ISILA"! BiH je baza potencijalnih terorista! U BiH se "plaća" galopirajuća "burkinizacija" u BiH postoji 10.000 potencijalnih terorista. Ove su izjave Hrvatske predsjednice, njenog češkog kolege i vodećeg Austrijskog diplomate koje su i prije današnjeg odgovora, u Sarajevu okarakterisane kao "islamofobija"!