latinica  ћирилица
13/09/2017 |  10:43 ⇒ 23:02 | Autor: RTRS

Evrobasket: Srbija u polufinalu!

Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva. Izabranici Aleksandra Đorđevića savladali su reprezentaciju Italije 83:67 (18:17,26:16, 15:15, 24:19).
Košarkaši Srbije  (foto:StarSport) -
Košarkaši Srbije (foto:StarSport)

Srbija će u borbi za veliko finale igrati sa Rusijom, koja je danas bila bolja od Grčke.

Drugi polufinalni par čine Slovenija i Španija, a ta utakmica na programu je sutra od 20 časova i 30 minuta.

Srbija je osim u prvih nekoliko minuta imala potpunu kontrolu nad utakmicom i potpuno zasluženo stigla među četiri najbolje ekipe na "Starom kontinentu".

U borbi za finale čeka ih reprezentacija Rusije koja je eliminisala Grčku-stari znanci već su savladali Srbiju u grupi, tada je bilo 75:72.

Utakmica u Istanbulu počela je loše za Srbiju koja u prva četiri minuta nije postigla niti jedan koš. Italijani su poveli, ali su "Orlovi" uspjeli da se vrate preko Bogdanovića. Selektor Đorđević je reagovao ubacivanjem Marjanovića i tad je počela da se mijenja slika na parketu.

Srpski košarkaši odlično su igrali pod obručima, falio je malo šut spolja, ali su uspjeli da uhvate priključak i polako počeli da se razigravaju. Kada su neki šutevi s distance počeli da ulaze, prednost je krenula da raste.

Јović i Bogdanović su pretežno razigravali saigrače, Milosavljević je radio odličan "prljavi" posao i da "Azuri" nisu sjajno šutirali van linije 6,75, prednost bi na poluvremenu bila ubjedljivija (44:33).

Sredina treće četvrtine bila je krizna što se tiče selekcije Srbije-nekoliko vezanih napada je bilo neuspješno, Italijani su prišli na jednocifrenu prednost, ali je onda Etore Mesina dobio tehničku grešku i omogućio Srbiji da se ponovo odlijepi.

Bogdana nije išao šut, ali kada je pogodio prvu trojku u posljednjem periodu, bilo je jasno da je srpska selekcija na korak od polufinala. Ispratili su ga Lučić i saigrači, pa će se ova generacija boriti sa Rusijom za novo finale na velikim takmičenjima.

Iako je pogodio samo jedan šut od devet pokušaja van linije 6,75, Bogdanović je ponovo predvodio ekipu sa 22 poena i 6 skokova. Milan Mačvan je dodao 13 poena i 6 skokova, a Vladimir Lučić 11 poena. Dvocifreni učinak imali su i Dragan Milosavljević (6 skokova) i Boban Marjanović (7 skokova), koji su postigli po 10 poena.

Kod Italijana, Marko Belineli je postigao 18 poena, dok je Luiđi Datome dodao tri manje.

Priliku da stigne do nove medalje na evropskim prvenstvima Saletovi "Orlovi" imaće u petak od 20.30 u istoj dvorani.

Košarkaši Rusije plasirali su se u polufinale Evrobasketa dramatičnom pobjedom nad Grčkom, rezultatom 74:69.

Rusija je do velikog trijumfa stigla poslije preokreta, pošto je u jednom trenutku bila u zaostatku 13 poena, a ponovo je najzaslužniji bio nevjerovatni Aleksej Šved.

Igrač Himkija, koji je na parketu proveo gotovo čitavo drugo poluvrijeme i maltene sam vratio svoju selekciju, meč je završio sa 26 poena (7-22 iz igre, 2-11 za tri, 10-11 penali), uz 5 asistencija.

Јeste imao loš procenat šuta iz igre, izgubio čak sedam lopti, ali je u trećoj četvrtini vezao nekoliko uspješnih napada, postigao 13 od 20 poena "Zbornaje" i vratio je u život.

Prethodno su "Heleni" na krilima Printezisa i Kalatesa mnogo bolje odigrali prvo poluvreme-na pauzu su otišli sa viškom od šest poena, u tri navrata vraćali dvocifrenu prednost, ali ih je loša završnica koštala trijumfa.

U redovima pobedničkog sastava Timofej Mozgov zabilježio je dabl-dabl (15p i 10sk), a dvocifreni učinak imao je i Vitalij Fridzon, koji je utakmicu završio sa 11 poena.

Na drugoj strani, Nik Kalates je upisao 25 poena i 5 skokova, dok je Јorgos Printezis imao 19 poena i 5 uhvaćenih lopti.

Izvor: RTRS/B92