latinica  ћирилица
13/09/2017 |  14:33 | Autor: RTRS

Ahmetović: Zvizdić ignoriše parlament

Poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sadik Ahmetović izrazio je nezadovoljstvo što predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić parlamentu nije dostavio informaciju o aktuelnom stanju i odnosu Savjeta ministara prema Parlamentarnoj skupštini BiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini.

Ahmetović je kritiku uputio i Kolegijumu Predstavničkog doma što se nije potrudio da pribavi informaciju.

"Trebalo je zbog građana ove zemlje da se potrudite da dobijemo informaciju", istakao je Ahmetović, ocijenivši da je ovo izraz neodgovornosti prema institucijama i građanima BiH.

Ahmetović je objasnio da je informaciju od predsjedavajućeg Savjeta ministara tražio zbot toga što BiH, prema navodima iz njegovog ekspozea i plana rada ove institucije, ima velike ambicije.

"Možete li odgovoriti građanima BiH šta ćemo raditi u narednom periodu kad ne prođe izvještaj Savjeta ministara, kad ne postoji parlamentarna većina", upitao je Ahmetović Zvizdića.

On je dodao da je pitanje kako to Savjet ministara može raditi ako nema parlamentarnu većinu.

"Hoćemo li se praviti ludi i još godinu dana posmatrati kako ništa ne radimo", naveo je Ahmetović.

Informacija predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića o aktuelnom stanju i odnosu Savjeta ministara prema Parlamentarnoj skupštini BiH, te odnosu prema parlamentarnoj većini uvrštena je u dnevni reda sjednice Predstavničkog doma na Ahmetovićev zahtjev.

Niko drugi od poslanika nije se javio za raspravu o ovoj tački dnevnog reda.

Predstavnički dom prethodno je obavio raspravu o inicijativi Denisa Bećirovića iz SDP za izradu prijedloga efektivnih mjera zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje.

Obrazlažući inicijativu Bećirović je rekao da ju je predložio imajući u vidu sve probleme s kojima se u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/ suočavaju poljoprivredni proizvođači.

Inicijativom se predviđa da Savjet ministara u saradnji sa Vladama Republike Srpske i FBiH, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana njenog usvajanja, sačini i u parlamentarnu proceduru dostavi prijedlog mjera efektivne zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u BiH.

Bez prijavljenih za raspravu okončano je razmatranje inicijative Senada Šepića iz Nezavisnog bloka da se u dnevni red prve naredne sjednice Predstavničkog doma uvrsti informacija o realizaciji ranijih zaključaka i inicijativa o utvrđivanju najniže, zagarantovane cijene i sigurnog otkupa poljoprivrednih proizvoda u BiH, te prijedlog mjera za odgovor na ovu inicijativu.

Izvor: Srna