latinica  ћирилица
14/09/2017 |  18:59 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Banjaluka: Štand Andrićevog instituta privlači veliki broj posjetilaca Sajma (VIDEO)

Ove godine obilježava se 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog. Povodom obilježavanja jubileja, u Andrićevom institutu u Andrićgradu, održano je predavanje o srpskim bibliotekama u doba Stefana Prvovjenčanog.
Časopis Ideje - Foto: ilustracija
Časopis IdejeFoto: ilustracija

Predavanje je održano u okviru Ljetnje škole, koja okuplja studente sa Univerziteta u Srpskoj i Srbiji.

A, u Banjaluci je, na Međunarodnom sajmu knjige, postavljen štand Andrićevog instituta, na kojem se mogu vidjeti gotovo sva dosadašnja izdanja Instituta.

Štand Andrićevog instituta, svojim izdanjima, privlači veliki broj posjetilaca.

- "Ideje" je časopis koji je izlazio 1934. godine, čiji je urednik bio Miloš Crnjanski. Fototipsko izdanje "Ideja" je do sada promovisano na sajmovima knjiga u Beogradu i Andrićgradu i izazvalo je zaista veliko interesovanje čitalaca - kaže Gorica Ćećez, Andrićev institut

Objavljivanje fototipskog izdanja ideja naišlo je na pozitivne reakcije čitalačke publike, prije svega naučne i stručne javnosti, kojima predstavlja dragocjen izvor za istraživanje.

- Od izdanja priređenih u okviru Odjeljena za istoriju posebno bih izdvojila dvije knjige- "Sarajevski atentat- povratak dokumentima", autora Miroslava Perišića i "Srpska pravoslavna crkva i sveštenstvo u BiH u periodu Prvog svjetskog rata", autora Borivija Miloševića - kaže Ćećez.

Interesovanje vlada i za Istorijske sveske, koje obrađuju tematiku Prvog svjetskog rata, kao i za ostala izdanja Odjeljenja za književnost i Odjeljenja za istoriju Andrićevog Instituta.