latinica  ћирилица
18/09/2017 |  09:52 | Autor: RTRS

Tramp debituje na Generalnoj skupštini UN

Američki predsednik Donald Tramp danas će po prvi put govoriti o reformama Ujedinjenih nacija na početku nedjelje intenzivne diplomatije kojom dominira zabrinutost zbog Sjeverne Koreje, Irana i Mjanmara.
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Donald Tramp, predsjednik SAD-a (foto: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Tramp koji je nekada o tom tijelu govorio kao o "klubu" koji služi da se "ljudi okupljaju, pričaju i zabavljaju", izneće svoje stavove o tome kako poboljšati svjetsku organizaciju, dan prije nego što se obrati Generalnoj skupštini UN, prenosi AFP.

Ovogodišnjem skupu prisustvuje oko 130 svjetskih lidera, ali će sve oči biti uprte u Trampa čija je politika "Amerika na prvom mjestu" uzbunila i saveznike i neprijatelje.

Za vreme vikenda, uoči zasjedanja Generalne skupštine UN, novinska agencija AP je sumirala koje će teme biti u fokusu.

Kako je ta agencija navela, suočeni sa sve većom nuklearnom prijetnjom koju predstavlja Sjeverna Koreja i masovnim iseljavanjem pripadnika muslimanskog naroda Rohindža iz Bangladeša, svjetski lideri okupljaju se u Njujorku kako bi razgovarali o tim i drugim velikim izazovima, uključujući širenje terorizma i globalno zagrijevanje.

U centru pažnje biće predsjednici SAD i Francuske, Donald Tramp i Emanuel Makron, navodi AP, primećujući da će za obojicu to biti prvo pojavljivanje u Generalnoj skupštini UN.

Izvor: Agencije