latinica  ћирилица
18/09/2017 |  10:24 ⇒ 13:19 | Autor: RTRS

Radojičić i Đaković obišli radove na izgradnji vodovodnog sistem "Crno vrelo" (FOTO)

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, zajedno sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem, obišao je  radove na izgradnji primarnog vodovodnog sistema "Crno vrelo", (lokacija – Donji Pervan, kod fabrike vode "Crno vrelo").
Crno vrelo - vodovod - Foto: RTRS
Crno vrelo - vodovodFoto: RTRS

Poslije duže pauze, radovi na izgradnji ovog sistema nastavljeni su krajem maja ove godine, a po izgradnji, sistem bi trebalo da obezbijedi stabilno snadbijevanje vodom za 20.000 stanovnika rubnih dijelova Banje Luke i Prijedora.

Gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić naveo je da je u toku izgradnja objekta i pristupnog puta, te da bi trebalo da stigne oprema koja će biti postavljena u fabrici vode.

Radojičić, koji je danas sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem posjetio gradilište vodovodnog sistema, pojasnio je da je cilj da se primarna faza, koje je započela prije tri mjeseca, završi do kraja godine, te da naredne godine, nastavkom radova i u Banjaluci i u Prijedoru, prvi potrošači dobiju vodu.

"Ovo je primarna faza, a u narednim fazama nas tek čeka mnogo posla. Za grad Banjaluku za četiri podsistema, koja treba da izađu iz ovog sistema, potrebno je uložiti još oko 20 miliona KM", rekao je Radojičić novinarima.

On je izrazio uvjerenje da će Vlada Srpske, koja je za ovaj vodovod uplatila 500.000 KM od ukupno dva miliona KM, nastaviti pratiti dinamiku isplate sredstava za ovaj projekat.

"Osim toga, i Grad Banjaluka će pratiti dinamiku uplate sredstava, jer izvođač ne smije da stane sa radovima. Tako da mislim da problem neće biti u novcu", rekao je Radojičić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da je u završnoj fazi izgradnja postrojenja za preradu vode, koja se radi u okviru nastavka realizacije regionalnog projekta "Crno vrelo".

"Očekuje se oprema koju ćemo postaviti. Želimo da do Nove godine ovi poslovi budu gotovi", rekao je Đaković.

On je naveo da je Prijedor u prednosti u odnosu na Banjaluku kada je riječ o izgradnji sekundarne vodovodne mreže.

"Mi smo završili primarnu i sekundarnu mrežu za snabdijevanje vodom Omarske i okolnih sela. Čekamo da ovaj sistem bude napunjen vodom i da se završe ovi zajednički objekti da bismo dalje nastavili tercijarnu mrežu i kućne priključke, te da stanovnici dobiju vodu", rekao je Đaković.

On je izrazio očekivanje da bi stanovnici oko Omarske već naredne godine trebalo da dobiju kvalitetnu vodu za piće.

Projekat izgradnje vodovoda "Crno vrelo" obuhvata niz mjesnih zajednica i sela, kao što su Borkovići, Bistrica, Bronzani Majdan, Goleši, Kmećani, Pervan, Radosavska, Slavićka, Piskavica, što bi omogućio da 20.000 stanovnika dobije vodu.

Izvor: RTRS/SRNA