latinica  ћирилица
18/09/2017 |  13:50 | Autor: RTRS

Nakon 15 godina veliko osvježenje u MUP Srpske: Posao za 200 mladih policajaca

Vijest da Policijska akademija u Banjaluci ove godine prima skoro duplo više kadeta, među mladima se proširila poput munje, pa ih se prijavilo čak šest puta više nego što je predviđeno konkursom.
Obuka kadeta na Policijskoj akademiji (arhiv) - Foto: RTRS
Obuka kadeta na Policijskoj akademiji (arhiv)Foto: RTRS

Dok su banjalučki amfiteatri poluprazni, a na pojedinim fakultetima pojavilo se tek nekoliko brucoša, za one koji školuju mlade iz oblasti bezbednosti ove godine nema zime.

Besplatna školarina, te siguran posao i plata, dovoljan su motiv da se za 200 mesta na Policijskoj akademiji prijavi više od 1.200 kandidata iz cele Republike Srpske.

Iako prijemi ispit nije bio nimalo lak, trebalo je proći psiho test, zatim detaljan lekarski pregled, a onda i test fizičke spremnosti, što je pošlo za rukom samo najsposobnijima.

Kadeti Policijske akademije sa časovima počinju početkom oktobra, na akademiji u Banjaluci će boraviti šest meseci, gdje će živeti, učiti i vježbati, a zatim još šest raditi pripravnički rad, poslije čega su spremni za posao.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske kažu da je više od 200 kadeta poslednji put primljeno davne 2003. godine, a da je ovaj put više mjesta stvoreno zbog povećanog broja odlazaka u penziju.

Osim kadeta Osnovne policijske obuke, ove godine MUP je postao bogatiji i za 37 kadeta koji se školuju za potrebe Specijalne antiterorističke jedinice, koji su prije nekoliko dana završili prvu fazu obuke i započinju pripavnički rad.

Sudeći po interesovanju za Fakultet bezbednosnih nauka, bezbednost je među mladima postala pravi hit.

Ovaj fakultet jedini je koji je uz Medicinski bio popunjen još u prvom upisnom roku, što pokazuje koliko je interesovanje mladih za oblast bezbednosti skočilo u odnosu na prethodne godine.

Sudeći po svemu, slobodno se može reći da su bezbednost i medicina, najinteresantniji mladima.