latinica  ћирилица
18/09/2017 |  14:47 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Predstavnici Ministarstva zdravlja posjetili radnike ŽRS koji štrajkuju glađu

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u pratnji Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka posjetili su danas radnike "Željeznica Republike Srpske" koji štrajkuju glađu u zgradi željezničke stanice u Banjaluci.
Ministarstvo zdravlja - štrajkači - Foto: RTRS
Ministarstvo zdravlja - štrajkačiFoto: RTRS

Tom prilikom upoznali su se sa zdravstvenim stanjem radnika i pružili im neophodnu zdravstvenu zaštitu. Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske prethodno su posjetili dvojicu radnika koji su zbrinuti u Službi hitne medicinske pomoći u Banjaluci i informisali se o njihovom trenutnom zdravstvenom stanju.

Predstavnici Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka svakodnevno će redovno nastaviti da posjećuju radnike i preduzimaju sve neophodne mjere za očuvanje njihovog zdravlja u trenutnim okolnostima, a takođe će, kao i do sada, reagovati i po potrebi. Od početka štrajka Služba hitne medicinske pomoći DZ Banjaluka pruža medicinsku pomoć štrajkačima.

Prema informacijama sa kojima raspolaže Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske jednom od štrajkača je izdat račun za pruženu medicinsku uslugu u UKC RS, što se ubuduće neće dešavati. Napominjemo da pomenuta usluga, kao i ostale pružene u prethodnom periodu, nisu naplaćene.

Takođe naglašavamo da radnici koji štrajkuju glađu imaju besplatnu zdravstvenu zaštitu i da će i ubuduće sve zdravstvene usluge nastaviti da dobijaju besplatno, jer je očuvanje njihovog zdravlja i liječenje osnovni prioritet.

Radnici "Željeznica Republike Srpske" izrazili su zahvalnost predstavnicima Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i naglasili da imaju razumijevanje za zdravstveni sistem, a da od uprave preduzeća očekuju redovnu uplatu doprinosa za zdravstveno osiguranje. Posebnu zahvalnost iskazali su prema medicinskom osoblju Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka koje im je neprestano na raspolaganju.