latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:31 ⇒ 19:40 | Autor: RTRS

Cvijanović: Borenović kopira nekadašnje "plenume građana" iz FBiH (VIDEO)

Iako je predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, najavio da će se opozicija od narednog zasjedanja vratiti u skupštinske klupe, istovremeno je najavljen i nastavak vanparlamentarnog djelovanja i to održavanjem tzv. skupština naroda ili Otvorenih parlamenata. To neodoljivo podsjeća na Plenume građana, koji su u Federaciji organizovani prije nekoliko godina i to uz pomoć i nekih dijelova međunarodne zajednice, odgovarila je potpredsjednica SNSD-a Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Na uplitanje međunarodnih obavještajnih službi sve glasnije upozoravaju i analitičari, ističući da je sličan scenario viđen već nekoliko puta i da kažu ne može biti riječi o slučajnosti.

Za potpredsjednicu SNSD-a, Željku Cvijanović, najava povratka opozicije u skupštinske klupe ne predstavlja iznenađenje, s obzirom na nezadovoljstvo građana i šire javnosti njihovim ponašanjem tokom prethodnog zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske. Komentarišući najavljenu seriju tzv."skupština naroda ili otvorenih parlamenata" u većim gradovima Srpske, od strane opozicije, Cvijanovićeva je rekla da to inače rade sve političke partije i to spada u domen redovnog političkog rada.

- Međutim, način na koji Borenović najavljuje kako će se rasprave o interpelacijama i drugim temama iz Narodne skupštine preseliti u neke otvorene parlamente neodoljivo podsjeća na 'plenume građana' koje su neke opozicione partije u saradnji sa pojedinim dijelovima međunarodne zajednice organizovali prije par godina nakon rušilačkih i vandalskih protesta koji su organizovani u Federaciji BiH - istakla je Cvijanović.

Tada je opozicija željela da se ti protesti preliju i u Republiku Srpsku, podsjeća Cvijanovićeva za Srnu i dodaje da se iza svega krije nezadovoljstvo izbornim rezultatima.

- U Borenovićevoj najavi ne vidim nikakvu originalnost, tada su to bili neki plenumi građana u FBiH, sada su to neki otvoreni parlamenti u Republici Srpskoj, a cilj je isti - zaobići ulogu zvaničnih institucija i stvoriti neke vaninstitucionalne centre odlučivanja. A, kako su završili plenumi građana u FBiH, to već znamo. Dakle, Borenovićeva ideja o otvorenim parlamentima je kopija već viđenog - dodala je Cvijanovićeva.

Podršku za vaninstitucionalno djelovanje članice Saveza za promjene dobijaju i iz Federacije – iz Demokratske fronte saopštavaju da opoziciji u Republici Srpskoj daju punu podršku u, kako kažu, raskrinkavanju lika i djela Milorada Dodika, odnosno njegovom uklanjanju sa vlasti. Da je cilj svrgavanje Milorada Dodika i aktuelne vlasti, i to od strane zapadnih obavještajnih službi, smatra i glavna urednica ruskog "Fonda Strateške kulture", Anja Filimonova. Dodaje da je opozocija samo intstrument u njihovim rukama.

- Opozicija u Srpskoj igra podlu ulogu i ne razumije kakve katastrofalne posljedice može izazvati ovaj njihov rat za sitne sopstvene materijalne interese - naglasila je glavna urednica ruskog "Fonda Strateške kulture" Ana Filimonova.

Ratovi protiv država uvijek počinju udarima na legitmno izabranu vlast, kaže Filimonova, i kao primjer navodi slične scenarije u Siriji, Ukrajini i Makedoniji. A upravo je makedonski primjer podigao najviše prašine u javnosti, s obzirom na to da je i Ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić, javno prizivao odvijanje sličnog scenarija i u Republici Srpskoj. Brojnim osudama danas se pridružio i predsjednik Socijalističke partije, Petar Đokić.

 - To je čista glupost. Kakav je to način da ministarkaže 'Hajde da se u državi stvara nasilje'". Ovdje se, kao i u bilo kojoj drugoj zemlji, nikad ništa nije moglo poboljšati nasiljem - izjavio je Đokić.

Đokić poručuje da Republika Srpska ima institucije koje su stvarale i partije koje su danas na vlasti i koje su u opoziciji, te da ih je potrebno njegovati i u punom kapacitetu osposobiti da i dalje rade odgovorno svoj posao. Posljedice onoga što je učinila Makedonija tek će doći na scenu, zaključuje Đokić.

Izvor: RTRS, SRNA