latinica  ћирилица
18/09/2017 |  16:22 | Autor: RTRS

Ministarstvo pravde Srpske: Neprihvatljiva zamjena kazne zatvora novčanom kaznom

Ministarstvo pravde Republike Srpske saopštilo je da je zamjena kazne zatvora novčanom kaznom institut koji ne postoji ni u jednoj od zemalja u regionu, te da je njegova primjena u proteklom periodu prouzrokovala probleme zbog niza otvorenih pitanja u tumačenju ovog instituta.
Doboj - Zatvor - Foto: RTRS
Doboj - ZatvorFoto: RTRS

Razmatrajući prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač šef Kluba SDS u Predstavničkom domu paramenta BiH Aleksandra Pandurević, Ministarsto pravde je istaklo primjedbu da je institut zamjene kazne zatvora do jedne godine novčanom kaznom uopšte neprihvatljiv iz više razloga, na šta je ukazano i odlukom Ustavnog suda BiX iz 2012. godine.

Ministarstvo pravde Republike Srpske smatra da su prihvatljive izmjene Krivičnog zakona BiH na način da se institut zamjene kazne zatvora novčanom kaznom briše, te da se licima osuđenim na kaznu zatvora do jedne godine, za bilo koje krivično djelo a ne samo za krivična djela protiv integriteta BiH, uopšte onemogući otkup izrečene kazne zatvora.

"Ovaj princip prihvaćen je u krivičnom zakonodavstvu Republike Srpske i prepoznat u izvještaju Misije OEBS kao pohvalan i prihvatljiv", ističe se u saopštenju Ministarstva.

Kada je riječ o izmjenama u vezi sa zabranom uslovnog otpusta lica osuđenih na kaznu zatvora zbog izvršenja krivičnih djela protiv integriteta BiH, iz Ministarstva pravde Srpske ističu da se uslovni otpust daje pod određenim uslovom i nije obaveznog karaktera.

Izvor: SRNA