latinica  ћирилица
18/09/2017 |  16:50 | Autor: RTRS

London želi novi sporazum o bezbjednosti

Velika Britanija pozvala je na potpisivanje novog sporazuma o bezbjednosti sa EU nakon "Bregzita", kako bi pokušala da spriječi terorističke napade, saopšteno je iz britanske Vlade.


U saopštenju, koje je izdato nekoliko dana nakon što se aktivirala eksplozivna naprava u vozu metroa u britanskoj prijestonici, navodi se da London želi da održi postojeće partnerstvo sporazumom koji bi otvorio vrata široj saradnji, usljed povećane prijetnje terorista građanima Velike Britanije i EU.

Britanske vlasti navode da je od velike važnosti za javnu bezbjednost da Velika Britanija i EU održe i prošire blisku saradnju nakon što London napusti Uniju u martu 2019. godine, prenosi AFP.

"Razvijanje novog okvira održive saradnje će zahtijevati isti nivo ambicije i Velike Britanije i EU i obje strane će morati da gledaju dalje od postojećih presedana trećih zemalja", navodi se u novom sporazumu i dodaje se da bi London trebalo da bude u mogućnosti da postigne sporazum sa Evropolom o istom nivou saradnje kao što je sada.

U saopštenju Londona navodi se da Velika Britanija ne odbacuje mogućnost da ostane u Evropolu i u evropskom sistemu naloga za hapšenje.

Izvor: Srna