latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:10 ⇒ 21:07 | Autor: RTRS

Predstavnički dom Parlamenta BiH ponovo o zabrani negiranja genocida i Izbornom zakonu (VIDEO)

Predstavnički dom Parlamenta BiH trebalo bi da, u srijedu, razmatra izmjene zakona, kojima je predviđeno kažnjavanje negiranja genocida i kandidovanja na izborima osuđenima za ratne zločine.
Ustavnopravna komisija - Foto: RTRS
Ustavnopravna komisijaFoto: RTRS

Ustavno-pravna komisija, većinom glasova, prihvatila je predložene izmjene Izbornog i Krivičnog zakona. Dok SDS-ova Aleksandra Pandurević optužuje SNSD što su, bojkotovanjem sjednice, omogućili prolaz zakonima u paralamentarnu proceduru, iz SNSD-a odgovoraju da će protiv zakona glasati u Predstavničkom domu.

Oba prijedloga SDP-ovog Denisa Bećirovića dobila su podršku. Na ruku mu je išao izostanak Borjane Krišto, koja bi kao njen stranački kolega Nikola Lovrinović, bez sumnje glasala protiv, ali i nedolazak SNSD-ovg Lazara Prodanovića koji se kao i njegove stranačke kolege povukao iz rada komsija. I to je bio razlog SDS-ovoj Aleksandri Pandurević da SNSD optuži za, kako kaže, kvazipatriotizam.

- Da su oni bili tu danas ne bi imali negativno mišljenje. Ovo bio bio kraj procedure izmjena i dopuna Izbornog zakona i imali bi negativno mišljenje za izmjene Krivičnog zakona za koji je SNSD tobože protiv - istakla je član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH Aleksandra Pandurević.

Lazar Prodanović odgovara da nema nikakve štete po Republiku Srpsku što su oba prijedloga zakona prošla u parlamentarnu proceduru, jer i da su dobili negativno mišljenje Komisije, došli bi pred poslanike, gdje će, kaže, SNSD svoj patriotizam pokazati glasajući protiv.

- Mi ćemo patriotizam pokazati najbolje na sjednici Predstavničkog doma gdje ćemo glasati protiv prijedloga ovih zakona. Da je bilo više senzibiliteta i osjećaja SDS-a prema interesima Republike Srpske onda oni u savezništvu ne bi natjerali poslanike SNSD-a da napuste rad u komisijima, jedinstveno sa glasovima SDA - poručio je poslanik u Predstavničkom domu PS BiH Lazar Prodanović.

Očekivano, glasovima poslanika iz Federacije, osim HDZ-ovog Nikole Lovrinovića, Ustavnopravna komsija podržala je prijedlog Denisa Bećirovića o krivičnom kažnjavanju onih koji negiraju ili javno poriču genocid. Momčilo Novaković smatra da je greška zabraniti raspravu o ovom pitanju. 

- Zabraniti debatu o tim pitanjima u javnosti je greška. Јa mislim da javnost mora biti otvorena za različita mišljenja, a mi nećemo i na svu sreću pisati istoriju. Istoriju će pisati oni koji dolaze poslije nas, a oni će vjerovatno biti pametniji od nas - dodao je član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH Momčilo Novaković.

Među članovima Komisije moglo se čuti da se predložena izmjena Izbornog zakona BiH, kojom je predviđena zabrana kandidovanja osuđenim ratnim zločincima, najkonkretnije odnosi na načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića.