latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:29 ⇒ 19:49 | Autor: RTRS

Prijedlog reformi UN potpisalo 128 zemalja

Američki ambasador u UN Niki Hejli izjavila je da je 128 zemalja već potpisalo dokument o prijedlogu reformi UN koji je predstavio Vašington, prenijeli su lokalni mediji.
Niki Hejli (foto: Sputnjik) -
Niki Hejli (foto: Sputnjik)


Ona je na otvaranju sastanka UN izrazila zadovoljstvo "fantastičnim" odzivom kada je riječ o prijedlogu reformi organizacije.

Iz UN navode da bi tokom sastanka mogla da bude usvojena i deklaracija o širim reformama, koje je predložio generalni sekretar organizacije Antonio Guteres.

Predsjednik SAD Donald Tramp je na marginama sastanka Generalne skupštine UN izjavio da birokratija sputava rad UN i dodao da podržava napore Guteresa u namjeri da pronađe način da reformiše organizaciju, kako bi mogla da služi interesu globalnog mira i bezbjednosti.

"U posljednjih nekoliko godina UN nisu dostigle pun potencijal zbog birokratije i lošeg upravljanja", rekao je Tramp.

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je tokom sastanka rekao da nije siguran da će Moskva potpisati deklaraciju i dodao da pojedini prijedlozi u dokumentu jesu važni, ali je naglasio da reforma treba da bude rezultat međuvladinog procesa, prenosi "Sputnjik".

"Ni SAD ni bilo koja grupa zemalja koje dijele njihovo mišljenje ne mogu sprovesti reformu UN bez saglasnosti svih zemalja članica", zaključio je Nebenzja.

Izvor: Srna